Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské pochoutky – co si dát u Jadranu na talíř?
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 24th, 2021

Chorvatská gastronomie je rozmanitá a velmi chutná. Podobně jako v jiných přímořských zemích i zde vládnou mořské plody, které jsou dostupné a nechutnají nikde jinde tak skvěle, jako právě u moře. Nemusíte tedy zkoušet jen sendviče případně pizzu v místních stáncích. Vyzkoušejte pravé chutě Chorvatska a zjistěte, jaká jídla jsou v této zemi vyhlášená. Přes kuchyň se toho o zemi, kterou jste navštívili, hodně dozvíte. Co ochutnat za jídlo a co naopak za víno?

Likér a víno

Ostrov Vis nabízí nejen krásné pláže a ne nadarmo se mu říká jeden z nejkrásnějších chorvatských ostrovů. Kromě přírodních krás si vychutnejte také rogačicu. Nevíte, o co jde? Jde o místní nápoj, likér, který se vyrábí z takzvaného svatojánského chleba. Tak se nazývají plodiny, které rostou na stromu Rohovníku, který našel své útočiště právě na Visu. Ochutnat zde můžete také víno, podle pověsti se právě na Visu začalo pěstovat víno jako první v Chorvatsku. Ochutnejte zejména výbornou odrůdu Vugava.

Vyhlášená chobotnice

Milujete-li mořské plody a vše, co se okolo nich jen točí, pak jste v Chorvatsku jako v ráji. Snad na každém rohu máte možnost si dát cokoliv, co má spojitost s mořskými plody. Ať už to jsou Girice, tedy malé rybky, které se snaží, ale nekuchají, kalamáry nebo jiné plody moře. Skutečnou lahůdkou je například chobotnice. Můžete si dát samostatnou chobotnici nebo její kousky v salátu. Připravte se, že si za tuto delikatesu připlatíte.

Crni rižot neboli černé rizoto

Specialita především v dalmatské oblasti. Vychutnejte si rizoto, které se dochucuje parmezánem a má vynikající a jedinečnou chuť.  Najdete v něm mořské plody, olihni a sépii. Proč je černé? Sépie má v sobě inkoustové váčky, které rizotu černou barvu propůjčují.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.