Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Cesta do Chorvatska – postačí jen občanský průkaz nebo pas
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: June 18th, 2021

Vlivem korony a nepříznivé situace si spousta lidí myslela, že dovolená v zahraničí bude letos tabu. Situace se obrací k lepšímu a cestovní sezóna začíná. Pro mnohé země platí různé omezení a nutnosti, které musíte před cestou absolvovat. Někde je to antigenní test, jinde je nutný PCR test různého stáří. Někde se roušce nevyhnete uvnitř ani venku, jinde je situace benevolentnější. Pro cestu do Chorvatska nově, od páteční půlnoci 18.6.2021 postačí k cestě opět jen občanský průkaz nebo pas. Testy již nejsou povinné a vyžadované.

Zelená Česká republika

Česká republika je na seznamu Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí již v takzvané bezpečné sféře, tedy označená zelenou barvou. To ostatně potvrdil ministr zahraničí České republiky. Pokud vás cesta do Chorvatska zavedla před výše zmíněným datem, pak bylo nutné podstoupit PCR test, který nesměl být starší 72 hodin nebo antigenní test, který nesměl být starší 48 hodin. Prokázat se potvrzením mohli také ti, kteří onemocnění prodělali v posledních 180 dnech nebo měli za sebou první dávku očkování nejméně po 22 dnech.

Cesta zpět do republiky

Pro české turisty tak dochází k výrazné změně. Stále je však nutností vyplňovat při vstupu do Chorvatska formulář o pobytu, který mnozí doporučují vyplnit již před cestou. Urychlíte tak situaci na hraničním přechodu. Podobný formulář na vás čeká také při zpáteční cestě. Jak se to s návratem zpátky do republiky? Test je povinný před návratem jen tehdy, pokud jste během dovolené cestovali veřejnou dopravou. V takovém případě platí antigenní test ne starší 24 hodin a PCR test ne starší 72 hodin. Pro individuální cestování se doporučuje po návratu do České republiky zajít do 5 dní na test a je nutné nosit dva týdny mimo domov respirátor.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.