Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské zajímavosti – co o této zemi možná nevíte?
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: February 6th, 2021

Jezdíte do Chorvatska rádi, často, je to dostupná destinace autem i autobusem, pro Čechy finančně příznivá a navíc se zde spousta lidí cítí tak trochu „jako doma“ protože mnohem lépe porozumíte chorvatštině, kde se objevují i české výrazy, díky cestovnímu ruchu, ale třeba také tím, jak se zde turisté cítí vítaní. Máte pocit, že tuto zemi už znáte jako své boty a nic moc vás nepřekvapí? Podobně jako jiné země, i Chorvatsko má spoustu svých pověr, pranostik a třeba také zajímavostí, které vás můžou překvapit, i když zde jezdíte rok co rok na dovolenou. Jaké zajímavé věci se o oblíbené dovolenkové destinaci, nejen Čechů, můžete dozvědět?

Psí plemeno původem z Chorvatska

Znáte psí plemeno dalmatinů? A věděli jste, že jejich předchůdci pocházeli opravdu až z Dalmácie? Objevují se v nástěnných malbách, které mají svůj původ ve Středozemí. Z dnešního Chorvatska se tak toto plemeno rozšířilo do takřka celé Evropy a stalo se oblíbeným domácím mazlíčkem. V dávných dobách se využívali pro práci – byli strážci kočárů pro šlechtu.

Místo narození Tesly

Nikola Tesla byl významným fyzikem a konstruktér elektrických strojů, zařízení a přístrojů. Vynalez asynchronní motor a právě on dal základ pro vícefázový střídavý proud. Proč se o něm píše v souvislosti s Chorvatskem? Narodil se v městě Smiljan, které leží v Chorvatsku.

Hlaholice

Je to nejstarší slovanské písmo, o kterém se učí děti ve škole. Není to tak dávno, co s ním ještě psali v Chorvatsku. Používala se běžně do patnáctého století, ale držela se zde ještě ve století dvacátém. Měla lehce jinou podobu, spousta památek nesla svůj název právě v hlaholici. Ty však nejsou dochovány, zničili je Italové po druhé světové válce.

Hollywoodský film

Chorvatsko je nejen rájem turistů, ale třeba také filmařů. Natáčelo se zde několik scén ze seriálu Hra o trůny. Také se zde natáčel film Mama Mia 2. Ač se ve filmu dostáváte na ostrovy Řecka, filmaře vyšlo natáčení v Chorvatsku podstatně levněji, proto zvolili tuto destinaci.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.