Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Jak procestovat Chorvatsko za jeden týden 1
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: November 8th, 2020

Se svými starobylými opevněnými městy, třpytivými safírovými vodami, bezvadným vínem a lahodnou kuchyní je Chorvatsko místem, kde se naplňují středomořské fantazie.

1 den: Dubrovník

Známý jako „perla Jadranu“, Dubrovník je neuvěřitelně zachovalé středověké město ležící na jižním dalmatském pobřeží. Možná jste o tom už slyšeli – byl tu natáčen slavný seriál „Hra o trůny“.

Procházka kolem hradeb je nejlepší způsob, jak se seznámit se starým městem a prozkoumat okolí. Budete se chtít co nejvíce zastavit u fotografování, takže celkem by to mělo zabrat asi dvě hodiny (dvojnásobek v hlavní sezóně).

Hradbami začnete a dokončíte u brány – jednoho z hlavních vchodů Dubrovníku. To vás dokonale připraví na zbytek odpoledne prozkoumáním Starého města.

Pokud jste fanouškem mořských plodů, zastavte se na oběd v kavárně Lokanda Peskarija, která má výhled na Starý přístav na východní straně Starého Města. Mušle a ústřice jsou zde vynikající.

2 den: Dubrovník

Všimněte si obrovského kopce s výhledem na celý Dubrovník. To je vrch Srđ.

Hned za  městskými hradbami se nachází slavná dubrovnická lanovka, která vede na vrchol Srđ. Cesta trvá asi pět minut, než se dostanete na vrchol, kde si budete moci užívat dechberoucí výhledy na Staré Město a nedaleké ostrovy.

K dispozici jsou také turistické stezky a prohlídka „Buggy Safari“, nebo si můžete posedět u kávy nebo sklenky vína v restauraci a baru „Panorama“.

3 den: Split

Začněte den návštěvou hlavní atrakce Splitu, Diokleciánova paláce – 1700 let staré římské ruiny, která nyní tvoří splitské „staré město“.

Udělejte si čas na procházku úzkými chodbami a skrytými uličkami, ale neopouštějte Staré Město bez výletu na ikonickou zvonici ve Splitu – zde najdete ohromující panoramatické výhledy na Split a jeho okolí.

4 den: Ostrov Vis

Ostrov Vis je nejdále od centrálních ostrovů od pobřeží, ale stále jen dvě hodiny jízdy trajektem ze Splitu. 

Zatímco gurmánské lahůdky a místní vína rozhodně dodávají pocit lenivosti nebo „ostrovního času“, jak to nazýváme, není zde co dělat. Navštivte centrum ostrova, abyste si prohlédli jednu z mnoha místních vinic, nebo se vydat na exkurzi do slavných „Modrých jeskyní“ u pobřeží Komiźy na západní straně ostrova.

Jakkoli se rozhodnete strávit den, završte to báječnou místní kuchyní v restauraci Pojoda. Skrytý v malebném zahradním prostředí ve vesnici Kut (20 minut chůze podél nábřeží od města Vis), pokud požádáte kohokoli z Vis o doporučení restaurace, Pojoda je vždy na vrcholu seznamu. 

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.