Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Jak si užít výlet do Splitu 2
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: October 15th, 2020

Prozkoumejte Marjan Hill

Marjan je moje oblíbená část Splitu a mezi místními je oblíbená pro procházky, běh, cyklistiku a horolezectví. Říká se, že kopce a lesy Marjanu jsou „plícemi Splitu“. Je to klidné místo, kde se můžete vyhnout shonu, zejména během sezóny. Je to krátká procházka k úpatí stezky, kde si můžete odpočinout v kavárně s barem s výhledem na přístav Split nebo pokračovat v průzkumu.

Pokud plánujete výlet na Marjan, měli byste věnovat alespoň půlden, abyste to mohli udělat důkladně a klidně. Existují vyhlídková místa, kde se můžete kochat panoramatickými výhledy, nesčetnými stezkami k prozkoumání hustými borovicovými lesy, stejně jako slavnými malými kostely, které jsou zabudovány do útesů.

Udělejte si jednodenní výlet

Díky vynikajícímu trajektovému spojení a těsné blízkosti dalších pobřežních měst je Split ideální domovskou základnou pro jednodenní výlety po Chorvatsku. Vis, Brač a Hvar jsou skvělé ostrovy, na které se můžete vydat na jednodenní výlet, a další nezbytnou návštěvou je národní park Krka (bezesporu hlavní atrakcí jsou zde jeho vodopády).

Město Trogir je spojeno s pevninou krátkým mostem a je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO na malém ostrově. Všechny jeho atrakce, které musíte vidět, lze zvládnout za jeden den, což vám poskytne dostatek času na cestu tam a zpět ze Splitu bez pocitu spěchu.

Jídlo a pití ve Splitu

Některá tradiční jídla, která musíte ochutnat: Peka – dušené maso a ryby vařené pod zvonovým hrncem v otevřeném ohništi; Sarma – telecí, vepřové a skvrnité maso smíchané s rýží a kořením, které se pak vaří v nakládaných zelných listech; Pašticada – steak z marinády marinovaný v červeném víně, octech a koření, poté vařený po dobu pěti hodin a obvykle podávaný s domácími noky.

Chorvatské víno bude pro vás příjemným překvapením. Obecně platí, že červené jsou z jihu a bílé ze severu. Ochutnejte Graševinu, Malvaziju a Malvasii a Traminac, všechna jsou svěží a osvěžující, s nízkou až střední kyselostí.

Poznámka: Místní obyvatelé tradičně zředí své víno buď neperlivou nebo perlivou vodou a vyrábějí nápoje známé jako gemišt (kombinace bílého vína a sycené vody) a bevanda (kombinace červeného vína a neperlivé vody). 

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.