Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Měli byste jet do Chorvatska jen kvůli umělecké scéně 1
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: September 22nd, 2020

Chorvatsko je místem, které toho nabízí mnohem více než jen pohled na azurový Jadran.

Současná mistrovská díla doplňují starodávné poklady. Klasické, rockové a folkové se mísí v jedinečném hudebním guláši. Bohaté jsou jarní akce oslavující kulinářské umění (Sardine Fest) a letní hudební, divadelní a taneční festivaly.

Zadarské moderní nábřeží

Toto duo instalací ukazuje moderního chorvatského ducha. Desetiletí po zpustošení zadarského nábřeží během druhé světové války pověřili vedoucí města vedením architekta Nikoly Bašiće, aby promenádu znovu představil. Práce, která byla představena v roce 2005, transformovala oblast a změnila příběh.

První instalace, jednoduše známá jako Mořské varhany, využívá vítr k produkci hudby. V zásadě jsou to obrovské varhany zabudované do schodů vedoucích do moře. S každou projíždějící lodí a větrem, který fouká, proudění vzduchu vytváří nekonečný zvuk. Na těchto schodech byste mohli strávit hodiny, ve společnosti návštěvníků a místních obyvatel, lenošení, plavání a zírání do moře, hypnotizovaní.

Druhá instalace Pozdrav slunci zachycuje sluneční paprsky pomocí zabudovaných solárních panelů. Celý den se ukládá sluneční svit a slouží jako groovy metalický taneční parket. Jak slunce zapadá, energie vytváří světelnou show, jasně zářící přes noc.

Oba projekty spojují lidi a jsou bezplatné. 

Poklad ve Splitu

Žádné místo neprokazuje koncept živého umění, jako je toto rušné město u moře.

Vládce Dioklecián pokračoval v utrácení a vytvořil pevnost z nejkvalitnějšího bílého mramoru a kamene dostupného římské říši. Diokleciánův palác je dnes naplněn dlážděnou uličkou až k věži zvonice. Pohled na obyvatele Splitu, stolování, nakupování a vytváření nového umění v architektonickém mistrovském díle, je jiný.

Nenechte si ujít fascinující Etnografické muzeum a Galerie výtvarného umění. Pro dávku modernosti hledejte sochu Gregoria z Ninu, socha vytvořenou nejslavnějším chorvatským současným umělcem Ivanem Meštrovićem. Otřete si biskupův palec na noze a pak pokračujte v ponoření do galerie Meštrović, kde umělec kdysi žil a pracoval.

Dubrovnická provokativní myšlenka

Na jih láká návštěvníky další architektonický zázrak výletní lodí do nejoblíbenějšího chorvatského města. Středověké hradby v Dubrovníku opravdu vyžadují pozornost a procházka po obvodu je nezapomenutelným zážitkem. 

Prozkoumejte novější historii ve War Photo Limited, kolekci obrázků od nejvýznamnějších světových válečných fotografů. Scény balkánského konfliktu a ostřelování Dubrovníku v letech 1991 a 1992 jsou překvapivé, přesto důležité pro pochopení regionu.

Běžte na dlouhou procházku do klidného, plážemi posetého Lapadu, kdysi domovem chorvatského sochaře. Galerija Marijan předvádí díla Marijana Kockovica v domě, kde jeho děti vítají návštěvníky po předchozí domluvě. Jeho bronzové a mramorové sochy ženských postav se zdají být živé a vyzařují ženskou sílu a mystiku. Umělecky zdobená zahrada nabízí klidné místo pro rozjímání o díle.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.