Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatsko rájem mořských ježků – jak se zbavit bodlin?
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: June 27th, 2020

Do Chorvatska se jezdí rok co rok a jsou rodiny, které už přesně vědí, co od této destinace čekat. Borovicové lesy, které nevoní nikde tak, jako právě v Chorvatsku, cikády, které vám zpříjemňují celé dny, až to někdy může jít na nervy, promenády, výborné zmrzliny, blankytně modré moře, skály, na které se při plavání díváte. Jsou však také věci, které o Chorvatsku víte, že si musíte dávat pozor. Někdy se vám snaží pouliční prodavači prodat něco, co nebude zrovna levné, vybírat výlety musíte pečlivě a také pozor na velkou hrozbu. Mořského ježka. Ten je neodmyslitelně spjat právě s Chorvatskem.

Bodlina pod vaší kůží

Snažíte se v moři všemu, co jen vzdáleně připomíná mořské ježky vyhýbat, někdy však ani to nestačí a vy na něj šlápnete. Tělem projede ostrá bolest, možná je to někdy také leknutí. Co v takovou chvíli dělat?

Když bodlina vyčuhuje

Můžete se pokusit opatrně o její vytažení. Nejlépe vám k tomu poslouží jehla. Proč? Napíchnete jí zboku do bodliny, pomalu a opatrně vytahujte. Opatrnost a také jistá dávka trpělivosti je klíčová. Máte-li v noze nebo kdekoliv jinde zapíchnuté drobnější úlomky, po čase se samy vstřebají. Poraněné místo můžete namazat. Nedaří se vám bodlinu vytáhnout? A rána bolí? Pak je třeba navštívit lékaře.

Když bodlina nevyčuhuje

Bodlina se dostala opravdu hluboko a není možnost ji nějak odstranit, protože nevyčuhuje? Bodliny jsou všeobecně křehké, takže se mohou jednoduše zlomit a zůstat v noze. Pokud bodlina nevyčnívá, pak lékaři radí nedělat celý jeden den nic, jen nanést mast s lokálními antibiotiky. Může se objevovat zanícení, ale to může být šance na odstranění. Pokud se situace nelepší, je dobré vyhledat lékaře a poradit se o dalším postupu.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.