Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» U Trogiru navštivte dosti neobvyklou atrakci
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: May 15th, 2020

Jestliže máte plné zuby monotónních adrenalinových atrakcí a chtěli byste na své dovolené zažít opravdu něco neobvyklého, pak pro vás máme jeden tip. Jde o Křižovou cestu, ovšem v poněkud netradičním pojetí. Nachází se totiž pod hladinou moře, čímž se řadí k těm nejvíce originálním turistickým místům v celém Jadranu.

Projekt Via Crusis

Jak už bylo řečeno, jedná se o projekt Via Crusis, tedy Křížové cesty. Celý projekt je velice jedinečný, neboť nemá ve světě obdoby. Duchovními otci celého místa jsou dva místní obyvatelé pocházející ze zcela odlišných oblastí. Joško Kandija je profesionální potápěč a majitel potápěčského centra, ale Valentino Valent je umělcem, dokonce sochařem a zároveň majitelem keramické dílny. Spojil je právě jeden cíl, a to Křížová cesta, kterou si můžete sami vyzkoušet na vlastní kůži.

Pro koho je cesta určena?

Cesta samotná obsahuje čtrnáct výjevů neboli zastavení, odkazující na Ježíšovo utrpení. Vše se nachází v zátoce Jelinak u osady Vinišce, na jih od známého letoviska Marina necelé dvě námořní míle od Trogiru. Křížová cesta disponuje celkem 52mi sochami vyrobenými z ekologického betonu, aby nedošlo k narušení křehké podmořské biosféry. Vše je postaveno v hloubce přibližně deseti metrů, a proto je Via Crusis vhodná jak pro zkušené, tak pro začínající potápěče.

Cestu můžete navštívit i v noci

Autoři získali všechna potřebná povolení od katolické církve i od obce Marina, takže je celý projekt zcela legální. Realizace probíhala vcelku bez problémů, a ani nezabrala tolik času. Vše bylo hotové během necelé roku. V plánu jsou také noční sestupy pod hladinu, protože by se měl celý komplex soch osvětlit. To by umožnilo potápěčům i večerní potápění, neboť v noci bude scenérie Křížové cesty daleko působivější.

Jestliže se chystáte na dovolenou u Trogiru, pak určitě nezapomeňte navštívit podmořskou Křížovou cestu. Získáte tak jedinečný zážitek, který nenajdete nikde jinde na světě a všichni vám ho budou závidět.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.