Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Symboly Chorvatska – čím se Chorvaté pyšní?
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: December 8th, 2019

Chorvatsko je zemí s bohatou historií, na kterou jsou místní po právu hrdí. Ač si u jiných destinací na to základní, minimálně na jednu věc, kterou se proslavila, vzpomene snad každý, u Chorvatska to je na delší přemýšlení. Nenapadá vás nic? Je možné, že o zemi, do které Češi jezdí velmi často, možná nejčastěji, skoro nic nevíme? Jaká byla její historie, jaké mají tradice, slaví také Vánoce a Velikonoce? Možná si vybavíte z nějaké z dovolených, co je v Chorvatsku oblíbené a národní jídlo, co rádi popíjejí a jak chutnají jejich vína.

Kravata

Ač má kravata svůj původ ve Francii, o rozšíření se zasloužili především Chorvaté. Není proto divu, že jde o jeden z mezinárodních symbolů. Také název je odvoze od chorvatského hrvat. Nosili ji chorvatští žoldnéři za dob Ludvíka XIII.

Paški sir

Jde o známý sýr, jehož původ je na ostrově Pag. Vyrábí se z ovčího mléka a tím pádem získává svou velmi typickou chuť. Jde o jednu z nejznámějších a nejvyhledávanějších potravin z Chorvatska. Dnes jej můžete sehnat v obchodech se sýrem také mimo Chorvatsko.

Rakija

Neboli ovocná pálenka, to je ostatně všeobecný název pro kořalku vyrábějící se z ovoce. Nejznámější je šljivovica, která se následně rozšířila do středoevropských a východoevropských zemí. U nás se také dostává ke slovu jako slivovice. Známá je také travarica, která se připravuje z bylinek. Ač je najdete v obchodech, často si je Chorvati připravují doma. Někdy proto bývají velmi silné.

Chorvatský národní kroj

Podobně jako u nás, především na Moravě nebo v Německu, převážně v Bavorsku i Chorvaté mají svůj národní kroj. Liší se region od regionu. V drtivé většině mají ženy dlouhé šaty, červené nebo bílé, které jsou barevně vyšívány. Muži mívají bílou košili, kalhoty a vyšívanou vestu či vyšívaný kabát. Nosí se podkolenky a střevíce či vysoké boty. Ženy mívají vlasy spletené do copu a na hlavě nezbytný šátek.

Dalmatini

Znáte oblíbenou kreslenou pohádku o spoustě dalmatinů? Tak si tyto flekaté psí mazlíčky spojte s Dalmácií v Chorvatsku. I když se objevují spory o skutečném původu daných psů, všeobecně vládne názor, že toto plemeno je opravdu původem z Chorvatska.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.