Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatsko a hory – kam se vypravit?
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: September 22nd, 2019

Když si představíte dovolenou v Chorvatsku, není to jen krásné a průzračné moře, písčité nebo kamenité pláže a místní kolorit. Jistě se vám vybaví také hory, které dokreslují krásné panorama a utváří tak celkovou atmosféru. Také vám bere dech, když si plavete v moři a před vámi se tyčí nádherné skaliska a mohutná pohoří? Na území Chorvatska najdete Dinárský kras, což jsou silně zvrásněné druhohorní vápence. Jak je to s horami v Chorvatsku? Jaké zde najdete? A co všechno o nich možná nevíte?

Chorvatské hory a pohoří

Když se vydáte na jihozápad Chorvatska, narazíte na plošinu s názvem Lika. Jde o krajinu bezvodou, řeky jsou zde ukryté hluboko v zemi. Je to tedy ideální místo pro různé turistické trasy nebo také můžete vystoupat na pohoří Velebit. To je však těžce schůdné, nic pro začátečníky nebo nováčky. Další známá pohoří zde jsou Velika Kapela a Mala Kapela, jde o takzvaná přímořská pohoří. Chcete-li navštívit nejmohutnější pohoří v Chorvatsku, pak to bude pohoří Dinara. Jeho nejvyšší vrchol v Chorvatsku je Dinara, jinak nazýván také Sinjal má také samostatné masivy. Tato hora se nachází takřka u hranic s Bosnou a Hercegovinou.

Podíváme-li se na Dinárské pohoří jako na celek, nejvyšším bodem je Troglav, který měří 1913 metrů. Ten však nepatří Chorvatsku, leží na území Bosny a Hercegoviny. Celý Dinárský kras, který byl zmiňován v začátku, následně pokračuje směrem k hornatým ostrovům jako Brač, Pag nebo Cres. Na výlety do chorvatských hor či pohoří se jistě můžete vydat, ovšem nemělo by to být bez průvodce. Některá místa jsou špatně schůdná, nedostupná, můžete se snadno ztratit či si přivodit nějaký úraz. Nedoporučuje se hory prozkoumávat v letní sezóně, kdy bývá velké horko.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.