Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Gangaro
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: August 27th, 2017

Gangaro je ostrůvek v chorvatské části Jaderského moře, kde patří mezi Kornatské ostrovy. Leží 1,9 km jižně od jižního pobřeží ostrova Pašman, je vzdálen od pevniny 6,4 km jihozápadně, konkrétně od přístavu Pakoštane, případně 7 km jižně od Biogradu ma More. Ostrov Gangaro patří do Zadarského kraje v jižní části Chorvatska, 220 km jižně od hlavního města Záhřebu. Administrativně je ostrov součástí obce Tkon.

Nejbližšími sousedy jsou ostrůvky Sedna a Zizanj, který je vzdálen asi 500 metru na jih, a asi 3 km západně ostrov Vergada.

Doprava

Na ostrov není žádná pravidelná doprava, proto se sem musí jen soukromě. Nejbližšími přístavišti v blízkosti jsou Šangulin v Biogradu na Moru ve vzdálenosti 7 km, přístav na ostrově Kornati vzdálený asi 8 km, ACI Marina Žut 10 km, Hramina na Murteru ve vzdálenosti 14 km a Betina vzdálená asi 15 km. Ostrov Gangaro sám o sobě nemá žádnou vhodnou zátoku ke kotvení, avšak je tu jedno místo, kde se lze ukotvit. Východně od Gangaro se rozkládají tři malé ostrůvky, Vela a Mala Kotula a Runjava Kotula, a mezi nimi a Gangarem se hloubka moře snižuje na asi 8 metrů, blíže k západnímu pobřeží Vely Kotuly dokonce na pouhých asi 5 metrů. Tady se dá kotvit, ale kotviště je velmi otevřené a mezi malými ostrůvky se také nedoporučuje proplouvat. Návštěvníci ostrova sem připlouvají většinou z Betiny, kde je možno zaparkovat automobil.

Na ostrově je přesto malý přístav na severovýchodním pobřeží, ale malá mola mají i další domky na pobřeží.

Příroda

Rozloha ostrova je 0,79 km2, nejvyšší bod na ostrově je pouhých 20 metrů nad hladinou moře. Ostrov je protáhlý ve směru od severozápadu k jihovýchodu v délce 1,93 km, napříč má kolem 500 metrů. Délka skalnatého pobřeží je 4,65 km, člení ho jen mírné zátoky, případně úzké a kratší soutěsky.

Podnebí zde je mírné s průměrnou teplotou 16 °C, když nejteplejším měsícem je červenec s 24 °C a nejchladnějším únor s 8 °C. Dešťových srážek je v ročním průměru 1.432 milimetrů za rok, nejdeštivějším měsícem je září s 219 milimetrů deště a nejsušším pak srpen s 44 mm srážek.

Osídlení

Gangaro je malý a trvale neobydlený ostrůvek. V severní části je skupina domů a přístav s dokem, jak jsme se již zmínili. Poblíž se nacházejí i další samoty. Tyto domky jsou však obývané jen o sezoně, kdy se tu nabízí ubytování.

Cestovní ruch

Ostrov nevyužívají cestovní kanceláře k ubytování pro nedostatek míst, a nejsou zde ani příjemné pískové pláže, všude na pobřeží jen skaliska. Na druhou stranu sem jezdí ti, kteří se chtějí potápět v klidu a hledat neustále nějaká tajemství, či alespoň podvodní krásy. Podél ostrova se táhne pás trávy s velkými kameny. A právě zde se můžeme setkat s chobotnicemi, hejny ryb, s kraby a velkými hvězdicemi. Pod pásem trávy se však nachází stěna, která začíná ve 22 metrech a končí ve 40 metrech. Stěna je v jednom místě rozdělena písečným splazem. Tato stěna je porostlá barevnými houbami, ale jsou tu k vidění máčky a jejich vajíčka, hejna kranasů a ve větších hloubkách i langusty.

Na tomto ostrově se lze ubytovat v soukromých apartmánech, místa se dají objednat i přes internet. Pak se zde dá prožít klidná a ničím nerušená dovolená, ale s tím, že podmínky tu spíše připomínají Robinsonův život. Kamenné domky jsou těsně u pobřeží, majitelé sem hosty dovezou lodí. Jinak je tu vše nutné, od postelí až po příbory, dokonce i TV. Zdejší voda je však pouze dešťová z nádrží. Doporučuje si objednat i doplňkové akce, jako jsou rybaření, projížďky na lodi, či nájem člunu.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.