Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Poreč
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: January 27th, 2017

V raném středověku vládl městu aquilejský patriarcha, avšak v roce 1267 bylo město nuceno podřídit se vládě Benátek. Poreč byla těžce postihována epidemiemi moru, až klesl v 17. století počet obyvatel k číslu 100.

Tento úbytek byl nahrazen až teprve v polovině 17. století uprchlíky, kteří opouštěli svá obydlí v Bosně a kontinentálním Chorvatsku ve strachu před Turky. Po úpadku Benátek připadlo město nejdříve Rakousku, potom Francii a poté opět Rakousku. Roku 1918 obsadili město Italové, kteří zde setrvali až do roku 1943, kdy je po kapitulaci obsadilo Německo. V roce 1944 byla Poreč ničivě bombardována spojenci. Po válce se stala součástí Jugoslávie.

Zajímavá místa

Jeden z hlavních důvodů k návštěvě Poreče je bazilika sv. Eufrasija, která je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a jedním z neporušených příkladů byzantského umění v Evropě. Byla postavena v 6. století na místě baziliky ze 4. století a kostela z 5. století.

Celý komplex zahrnuje kostel, atrium a baptisterium. Mozaiky z původních staveb jsou stále ještě viditelné na podlaze severní lodě. Na severním konci města jsou patrné zbývající části hradeb a stojí zde také věže z 15. století, které pochází z dob benátské nadvlády.

 

Kultura a sport

Poreč slaví 30. dubna dvě velké události, osvobození města za druhé světové války a otevření turistické sezóny.

porec_rivaStarosta města při této příležitosti uděluje různé ceny a vyznamenání. Během července a srpna se zde koná jedna z nejstarších chorvatských výstav umění, která je obvykle tematicky zaměřena. Jinou každoroční událostí je folkový festival v červnu, místní folkový festival v srpnu a hudební léto od května do září, což jsou letní koncerty na trgu Slobode každý čtvrtek.

Téměř všechny sportovní aktivity, kterých byste si chtěli užít, jsou mimo město v Plave lagune, nebo v Zelene Lagune. Možné je zde využít jak cyklistické stezky, tak i samotné moře k parasailingu.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.