Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Mezimuří (Medimurje)
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: January 22nd, 2017

Medimurje je kraj mezi řekou Murou a Drávou u hranic s Maďarskem. Spolu se Záhořím je to nejhustěji osídlená oblast Chorvatska s intenzívním obděláváním půdy a rozvinutým textilním a potravinářským průmyslem, rovněž s velkými nalezišti ropy a zemního plynu.

Župním městem je Čakovec, který je zajímavý svými kulturně-historickými památkami. Největší město této oblasti je Varaždín, který leží východně na trase do Maďarska.

Výlet do okolí Mezimuří

V okolí Varaždína je několik turistických zajímavostí, které zvou k návštěvě. Západním směrem, asi 11 km se nachází novogotický zámek Marušovec. Dále na západ, asi 15 kilometrů leží obec Vinica se zámkem Patačičů, který byl dříve letním sídlem jezuitů. V těsné blízkosti naleznete zámek Opeka s proslulým arboretem. Severozápadním směrem od Maruševce se rozkládá největší zámecká stavba v Chorvatsku, zámek Klenovník.

Varaždín

varazdin_roofsVaraždín je největší město severovýchodního cípu Chorvatska, ležící na řece Drávě. Je vyhlášený Festivalem barokní hudby, který se koná pravidelně třetí a čtvrtý týden v září. Koncerty místních i zahraničních orchestrů se konají v divadlech i kostelech a některé jsou zpoplatněné, jiné bez poplatku nebo s dobrovolným vstupným.

 

Karlovac

Karlovac leží na hlavním tahu ze Zagrebu do Rijeky na soutoku čtyř řek, Kupy, Morany, Mrežnice a Dobry. Město vzniklo v roce 1579 jako vojenská pevnost proti Turkům a jeho historické centrum je tvarováno do podoby šesticípé hvězdy, rozdělené do 24 téměř stejných, pravoúhlých bloků. I když z původní pevnosti zůstaly pouze vodní příkopy, střed města si uchoval geometrické uspořádání ulic, které se rozbíhají z centrálního náměstí. V Karlovaci je velmi populární koupání a rybaření na nedalekých řekách. Pozor však na označená místa, kde ještě není prostor z dob války odminován.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.