Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Murter
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: April 28th, 2016

Ostrov Murter s rozlohou asi 17,5 km2 leží 30 km severozápadně od Šibeniku a 15 km jihovýchodně od Biogradu na Moru. Jeho zvláštností je, že ho od pevniny dělí jen 20 metrů široký kanál v městě Tisno. Mostem dlouhým 37 m sem pak cestuje naprostá většina návštěvníků.

Ostrov je největší ze šibenické ostrovní skupiny, která je součástí Severodalmatských ostrovů. Od pevniny ho odděluje ve své střední části úzký Murterským průlivem (Murterski kanal), na severovýchodě ho omývají vody Pirovackého zálivu (Pirovački zaljev), na západě Murterského moře (Murtersko more). Ostrov Murter obklopují hlavně v jeho severozápadní části četné malé ostrůvky, u jihozápadního pobřeží se rozkládá ostrovní skupina Kukuljari (též Kukulari).

Doprava

Ostrov je s pevninou spojen již zmíněným moderním mostem, který se pravidelně zvedá, aby mohly proplouvat lodě. Díky mostu se stal ostrov téměř součástí pevniny, takže postrádá klid, který mají ostrovy vzdálenější od pevniny. Všechna významnější místa na ostrově jsou spojena asfaltovou silnicí.

Příroda

800px-Murter_island_(Croatia)Vápencová část ostrova Murter je pokryta chudou vegetací, které slouží jako pastviště ovcí. V severní části je úrodná půda, která se intenzivně zemědělsky využívá. Pěstují se zde také zelenina, ovoce, zde je také dostatek vody v četných studnách. Nejvyšším bodem ostrova je vrch Raduč 125 m v severní části ostrova.

Většina ostrova je pokryta starými stromy oliv a fíků, které jsou hlavními tradiční plodiny pěstované místními obyvateli, Murter je známý vynikajícím olivovým olejem. Převážně strmé západní pobřeží je velmi členité, některé zátoky slouží jako dobrá kotviště pro malé lodě, např. Kosirina. Jiné zátoky jsou vyhledávané pro příjemné koupání. V jihozápadní části ostrova útesy střídají písčité zátoky. .

Osídlení

Ostrov byl obýván od nejstarších dob, z dob panování Říma se dochovaly pozůstatky osídlení jako trosky římských vil, s freskami a mozaikami. Antické města Colentum je dnes z velké části ponořené pod hladinou mořem na úpatí kopce Gradina na severní straně zálivu Hramina. Ze středověku mají tradici Murter a Jezera, zatímco Betina a Tisno jsou mladší. Na ostrově najdeme několik kostelů z doby od 16. do 19. století, zejména sv. Michal z roku 1770 a kaple sv. Rocha z roku 1760.

Největším a nejstarším městem je na severovýchodě ležící Murter, který je současně i sídlem Správy národního parku Kornati. Jeho sousedem je vesnice Betina, zatímco Jezera a Tisno se nacházejí na jihovýchodním pobřeží. Dalším městem na tomto ostrově je Betina, ležící severovýchodně od Murteru. Obec Betina sice zůstává střediskem zemědělství a stavby malých lodí, přístav je střediskem jachtařů a zapojuje se do sportovního života na ostrově.

Cestovní ruch

Okolo Murteru jsou malé ostrůvky, které jsou souhrnně spojeny do Národního parku Kornati. Na těchto ostrůvcích najdeme kamenité i písečné pláže, které jsou vhodné pro koupání, ale i pro potápění. Z pláží na ostrově jmenujme především Slanicu nedaleko města Murter, která je písečná, je zde možnost občerstvením a je vhodná pro rodiny s dětmi. Tato pláž je chloubou ostrova. Kamenitá pláž Čigrada také má možnost občerstvení. Pláž Podvrške, která má písečnou a kamenitou část, má své parkoviště. U kamenité pláže Luke přímo u města Murteru je výhoda, že tu je blízko supermarket i parkoviště. Dále tu jsou pláže v zátokách Koromašna, Dolac, Sveti Nikola, Kosirina. Na severním a východním pobřeží jsou známé zátoky Hramina, Jezera a zátoka u přístavu Tisno jako bezpečné kotviště i pro větší lodě.

Murter_murter061995

Na ostrově najdete supermarkety i soukromé obchody. Pokud si chceme pochutnat na středomořských specialitách, zejména rybách, navštivme některý ze soukromých obchodů na ostrově u jakéhokoliv přístavu. Ostrov je známý konáním Latin Sail, což je mezinárodní závod plachetnic v Pomorje.

Na ostrově se však zachovaly některé národopisné zvláštnosti, zejména svérázný dialekt, ale i tradiční lidové slavnosti jako Murterska fešta 8. září, svátek sv. Rocha l6. srpna, ale další staré zvyky. Zdejší zvláštní je stavba dřevěných lodí, tzv. murterských gajet.

Pro cestovní ruch byla na ostrově Murter vystavěna ubytovací zařízení s poměrně značnou kapacitou,. Najdeme zde dva hotely, turistické městečko, čtyři velké kempy a tisíce lůžek v soukromí, stejně tak je zde vynikající další infrastruktura, počítaje v to restaurace, obchody, sportovní a zábavní zařízení, přístaviště atd.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.