Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Unije
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: April 20th, 2016

Ostrov Unije má rozlohu 16,77 km2 a 36,6 km dlouhé členité pobřeží. Leží v Kvarnerské ostrovní skupině, jihovýchodně od jižního konce Istrijského poloostrova. Od ostatní části Chorvatska ho dělí ostrovy Cres a Mala Lošinj, blíže k pevnině ještě Krk, Rab a Pag.

Z této skupiny ostrovů je Unije úplně nejvíce na západě, takže směrem na západ má jen otevřeného moře. Ostrov má od severu k jihu 9,5 km, od západu k východu je to složité, nejméně 880 metrů, nejvíce necelé 3 km.

Kolem ostrova se nachází i několik menších ostrovů, ostrůvků a útesů. Severozápadně 8,5 km je třeba ostrůvek Galijola s majákem, ale několik zcela bez vegetace v těsné blízkosti, například Samuncel.

Doprava

Ostrov má každodenní lodní spojení s městečkem Mali Lošinj, ale také katamaránem s Rijekou pětkrát týdně. Třikrát týdně pluje katamarán i do Zadaru a do Puly. Spojení je tu i s jižně ležícími ostrovy Vela Srakane a Susak. Na ostrově Unije je od roku 1996 také je malé letiště. Na ostrově však není žádná silnice a proto tu ani automobilový provoz.

Příroda

Západní pobřeží ostrova je méně členité, ale strmé, zato východní je podstatně členitější a dobře přístupné. Najdeme zde také uzavřené zátoky, například Maračol. Nejvyšším vrcholem ke vrch Kalk s výškou 138 metrů.

Na konci široké zátoky na západním straně ostrova zhruba uprostřed najdeme jedinou obec na ostrově, stejnojmennou Unije. Kolem se rozkládá úrodná a zemědělsky využívaná nížina, kde se pěstuje se vinná réva, zelenina a další plodiny, zejména tu najdeme olivové háje s asi 20 tisíci olivovníky. Jihovýchodně od obce se táhne úrodný poloostrov Polje s pramenem pitné vody, zde se také nachází zdejší malé sportovní letiště. Ostatní části ostrova pokrývají keřovitý porost macchie a další rostlinná společenstva.

800px-Unije

Osídlení

Ostrov byl osídlen již v době kamenné, hradiště stávala a místech Arbit a Malendarska na severu a na jihovýchodní straně ostrova. Po římských časech se tu našly pozůstatky osídlení a cesty. Dnes zde žije asi 90 obyvatel v jediné osadě Unije. Obyvatelé se živí cestovním ruchem, výrobou olivového olej a chovem ovcí. V osadě najdeme kostel sv. Ondřeje (Andrew), poštu, školu, obchod, pekárnu, restaurace a taverny, cukrárnu, galerie, cestovní kancelář a kanceláře místních dopravců (trajekty), kde si můžete pronajmout člun. Zachoval se zde i starý olejový mlýn.

Cestovní ruch

Prioritou ostrova je neporušená příroda, čistá voda a velké množství pláží a na nich málo rekreantů. Přímo u obce Unije najdeme větší oblázkovou pláž, ale další jsou nedaleko, např. Drestiteljna či Kambunara. Možnost ubytování tu je pouze v soukromí. Zajímavá je i svérázná zdejší lidová architektura.

Aktualitou je slavnost a soutěž v lovu olihní

TF2-A0A3

Unije je i cílem příznivců potápění, například u ostrůvku Mišnjak u severovýchodního pobřeží blízko mysu Mišnjak je mělčina s hloubkou 6 metrů, která ale postupně klesá do hloubky 25 metrů. Na severní straně je pak malé jeskyně a všude plave velké množství druhů ryb.

Vrak lodi Tihany se nachází u útesu Školjič, západně od obce Unije. jde o nákladní parník ležící na úpatí kolmé stěny útesu v hloubce 39 metrů, který šel ke dni v roce 1914. Kolem se nacházejí také zbytky starých amfor z nějakého mnohem staršího ztroskotání.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.