Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské Vánoce
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: December 12th, 2015

Vánoce jsou za dveřmi, zima nás pomalu obklopuje a my se pomalu začínáme dostávat do té správné vánoční nálady. Těšíme se na vánoční cukroví, svařák, horkou medovinu a další pro vánoce tak charakteristické dobroty.

Vše doprovázejí zasněžené domy, světýlka a koledy. Takové jsou Vánoce u nás, ale jak probíhají ty v Chorvatsku?

Většina chorvatského obyvatelstva se skládá ze silně věřících, kteří jsou katolického vyznání. Vánoce, chorvatsky Božíć, jsou pro ně, stejně jako pro nás, svátky lásky, naděje, klidu, míru a přátelství. Oslavování Vánoc, zvyky a tradice se odlišují kraj od kraje.

Svijece_Bozic_122011

Svátky v Chorvatsku

V Chorvatsku přicházejí první záchvěvy Vánoc již 25. listopadu, kdy má svátek sv. Kateřina. S přelomem listopadu a prosince začíná nový církevní rok, s nímž přichází advent, který je symbolem vstupu do nového církevního roku. Podobně jako u nás se v době adventu zapalují svíčky na adventním věnci. I Chorvaté slaví svátky sv. Barbory, sv. Mikuláše a sv. Lucie. Děti obdarovává buď sv. Mikuláš nebo sv. Lucie, záleží na tradicích a daném regionu. Děti dostávají sušené ovoce, sladkosti a drobné předměty.

Zvyky a tradice

Nedílnou součástí Vánoc je i v Chorvatsku vánoční stromeček (božíćno drvce) zdobený ovocem, ořechy, domácími ozdobičkami a sladkostmi. Jedním ze starých zvyků je nošení slámy do domu. Každý hospodář rozprostřel slámu na zem v místnosti, kde byla štědrovečerní večeře a kladla se i na stůl.

Makovnjaca_vanili_kiflice_122011

Sláma byla symbolem narození Ježíška v Betlémě na slámě a měla být příslibem úrody na příští rok. Po večeři se na slámě dokonce spalo.

Vrcholem Vánoc je i v Chorvatsku Štědrý večer. Dříve dodržovali půst, ale od zvyku pojídání pohankové a hrachové kaše se již upustilo. Nyní běžně Chorvaté večeří rybu, většinou tresku nebo štiku. Pravdou je, že velké množství tradic již vymizelo, zachovalo se alespoň rozsvěcování vánočního stromku a zapalování tří velkých polen jako symbolu sv. Trojice.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.