Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Národní park Kornati
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: November 22nd, 2015

Tento národní park je tvořen souostrovím Kornati a jeho existence započala v roce 1980. Okamžitě se zde začalo budovat zázemí pro turistický ruch ovšem s tou podmínkou, že se úpravy nikterak nedotknou zdejší fauny a flory, které jsou na těchto ostrovech tak bohaté.

KornatiCela infrastruktura a zázemí jsou v dnešní doby již dokončeny. Díky tomu nabízí tyto ostrovy dostatečný prostor pro vychutnání si jedné z nejkrásnějších dovolených vůbec. Tu si vychutnají zejména potápěči, kteří zde naleznou doslova ráj.

Celé souostroví omývá azurové Jaderské moře, které po svou hladinou právě u těchto ostrovů ukrývá jedny z nejkrásnějších scenérií podmořského života. Nalezneme zde delfíny, mořské štíry, cejny a hejna dalších a dalších pestrobarevných ryb žijících ve Středozemním moři. Souostroví je tvořeno celkem 140 ostrovy a ostrůvky, mezi kterými jsou nejrůznější mělčiny a úžiny a celý tento ráj se vešel do 300 metrů čtverečních.

Kornati ChorvatskoSamotný národní park zahrnuje asi 89 ostrovů, z nichž největší Kornat se rozprostírá na 32,5 metrech čtverečních. Ostrovy jsou tvořeny z měkkého vápence, který během tisíciletí neodolal působení mořských sil, které z ostrovů vytvořili skalní labyrint. Všude jsou přítomny vysoké vápencové zdi trčící přímo z mořské hladiny. Tyto skály pak z dálku připomínají korunu, což také dalo celému souostroví název.

Vápencové podloží způsobilo, že tyto ostrovy nemají žádné sladkovodní toky a je tak nutno zachycovat dešťovou vodu. Na ostrově si na své přijdou i zapálení geologové, kteří zde objeví nejrůznější různobarevné geologické úkazy. V minulosti byly všechny ostrovy hustě porostlé stromy. Ty ovšem vykáceli Římané pro stavbu svých lodí a tak zde nyní nenajdeme ani jeden. První lidé se zde usazovali během prvního tisíciletí našeho letopočtu, takže zde můžeme najít pozůstatky po ilyrijské, starochorvatské i římské civilizaci.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.