Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Než vjedete do Chorvatska aneb Co vědět před cestou?
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: November 12th, 2015

Pokud se chystáte na cestu do Chorvatska, měli byste vědět alespoň pár důležitých věcí o místních předpisech a různých nařízeních, která se vás mohou týkat. Pojďme si je v tomto článku společně představit!

Cestování s pasem i občankou

Chorvatsko není prakticky vůbec přísné na cestovní doklady. Chorvatské orgány požadují platný cestovní pas minimálně na dobu pobytu a zároveň je možné vstoupit na jejich území i na základě předložení občanského průkazu České republiky. I přesto je Ministerstvem zahraničích věcí České republiky doporučováno cestovat s cestovním pasem a vyhnout se případným problémům.

Pokud cestujete autem, rozhodně nesmíte zapomínat na platný řidičský průkaz, technický průkaz a doklad o pojištění vozidla (zelenou kartu). Právě zelenou kartu vyžadují taktéž v Rakousku i Slovinsku, kterými se nejčastěji při cestě na dovolenou projíždí.

camping-275892_640

Vízum na klasickou dovolenou není potřeba

Při klasické cestě na dvoutýdenní dovolenou není vyžadováno ani cestovní vízum. To je potřeba pouze v případě, že délka pobytu překročí devadesát dní. Dejte si ovšem pozor, při vstupu na území můžete být požádání o doložení stanovených finančních prostředků. Tyto případy se ale často nestávají a jedná se pouze o výjimečné situace.

Přihlašovací povinnost zde platí do 24 hodin po překročení státní hranice. Pokud nejste ubytování v kempu, hotelu či u soukromníka, je tato povinnost zcela na vás a je nutné navštívit oddělení pro cizince policie Chorvatské republiky. Doklad o přihlášení si pak pečlivě uschovejte do konce svého pobytu v zemi. Velice často se totiž musí ukazovat při opouštění země.

adriatic-190815_640

Věci na dovolenou převezete bez problémů

Dovoz nápojů a potravin do Chorvatska je poměrně bez problémů, pokud se jedná o přiměřené množství vzhledem k délce dovolené. Bez problémů můžete převézt předměty osobní potřeby a za účelem osobního využití také kameru, notebook apod. Bezcelně je možné dovézt 200 kusů cigaret, nějaký tvrdý alkohol apod. Pokud cestujete s domácím mazlíčkem jako je pes či kočka, musí mít vystavený mezinárodní očkovací průkaz.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.