Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatská kuchyně vás mile překvapí!
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: November 8th, 2015

Pokud si myslíte, že Chorvatsko nemůže svou kuchyní vůbec překvapit, jste na omylu. Právě zde se můžete těšit na pestrost a různorodost. Každý region má navíc své vlastní pokrmy a hlavně různou formu úpravy, a tak se při cestování po celé zemi nesetkáte s jedinou jednotnou chutí.

Na čem si kde můžete pochutnat a co je považováno za opravdovou delikatesu? Pojďme se společně podívat!

Potěší nejen chuť, ale i cena!

Na Chorvatsku je skvělé to, že cena jejich jídla je opravdu přijatelná a nemusíte se bát, že se Chorvaté budou snažit dostat z vás co největší částky. Cena je vždy zcela úměrná chuťovému zážitku a mnohdy i nižší. V jídelníčku snad všech restaurací naleznete nejen klasické evropské pokrmy, ale také řadu specialit, se kterými můžete experimentovat. Například mezi přímo gastronomické poklady oblasti Istrie patří lanýže, které zde také rostou, a to přibližně třicet centimetrů pod zemí. U tohoto pokrmu je ovšem cena o něco vyšší.

chorvatská gastronomie

Pokud nechcete utrácet horentně vysoké sumy a přesto si chcete pochutnat, nezoufejte, máte také možnost. Vynikající jsou totiž i ryby. Vyzkoušet můžete například tzv. rybu na lešo, kdy se ryba vaří v osolené vodě, do které se přidá koření, zelenina a vše se povaří. Dále se ryba velice často griluje. Výhodou grilované ryby je to, že ji lze koupit i v pouličních stáncích.

Maneštra či dalmatské brodetto?

Chcete ochutnat něco pro Chorvatsko opravdu typické? Objednejte si v restauraci tzv. maneštru. Jedná se o hustou zeleninovou polévku, jejímž základem je kukuřice a další luštěniny dle chuti konzumentů, spolu s různorodou zeleninou nakrájenou na větší kousky. Typickým jídlem v Dalmácii je chorvatský guláš zvaný dalmatské brodetto. Ten se připravuje ze směsi mořských plod a ryb, bylinek a čerstvých rajčat.

chorvatská kuchyně

Pokud se tedy do Chorvatska vydáte, nezapomeňte ochutnat nějakou místní specialitu. A hlavně – nakupte si ovoce a zeleninu na místním trhu nebo si přivstaňte a kupte přímo od rybářů čerstvou rybu. Ceny u ryb jsou pak bezkonkurenční a ovoce i zelenina naprosto famózní.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.