Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Klidná a odpočinková dovolená – Slano u Dubrovníku
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: September 15th, 2015

Jestli chce někdo prožít klidnou dovolenou v Chorvatsku na břehu Jaderského moře, ale při tom mít veškerý komfort, může si vybrat letovisko Slano.

Poloha a doprava

Slano leží Dubrovnicko-Neretvanském kraji (župě) v jižním Chorvatsku, 27 km severozápadně od Dubrovníku a 47 km jihovýchodně od Ploče. Obec je umístěna na severovýchodním konci stejnojmenné zátoky, která se zařezává do pevniny v délce asi 2 km. Ves je přístupná po Jadranské silnici D8 (E 65), která sem vede 178 km ze Splitu, případně 35 km z Dubrovníka. Na břehu je i malý přístav pro jachty, ale žádné pravidelné linky zde nepřistávají. Přístav, který je chráněn před severním větrem a od jihu, prochází velkou rekonstrukcí.

Slano

Historie a památky

Na místě nynějšího Slana byla osada již odedávna, dochovaly se stopy prehistorických ilyrijských hradišť a pohřebišť na okolních kopcích. Ve starověku zde stával římské hrad na kopci Gradina. Raně křesťanské sarkofágy jsou dnes vystaveny v přední části františkánského kostela. V roce 1399 Slano spadlo pod moc Dubrovníku, z té doby se dochoval Knížecí (Místodržitelský) palác, rekonstruovaný na konci 19. století. Poblíž stojí letní vila (letohrádek) rodiny Ohmučevićů. Františkánský kostel byl postaven v roce 1420. Farní kostel sv. Blažeje z roku 1407 byl přestavěn roku 1758 v barokním slohu a kostely Zvěstování a sv. Petre se datují do 13. století a stojí v části Banja. V obci najdete domy z barokního a renesančního období.

Válka v letech 1991 až 1992 Slano velmi poškodila a opravy trvaly velmi dlouho, cestovní ruch se obnovil až v roce 2008, ovšem stopy zmaru tu najdeme dodnes..

Cestovní ruch

Zdejší obyvatelé se živí zemědělství, pěstováním oliv, vinné révy, ovoce, tabáku, z bylin je to šalvěj, vavřín a pelyněk, rybolovem a nově i cestovním ruchem. Slano je vynikající destinací pro hosty, kteří hledají klidnou odpočinkovou dovolenou. Najde se zde mnoho krásných oblázkových pláží, které omývá čisté a teplé moře a kde si můžete vypůjčit slunečníky, lehátka, šlapadla apod. Většina pláží je chráněna před spalujícím vedrem borovými hájemi. Pláž hotelu Osmine byla dokonce oceněna tzv. Modrou vlajkou.

Slano Chorvatsko

V posledních letech se Slano rozrůstá, budují se zde nové apartmánové domy a penziony a zkvalitňují se služby z oblasti cestovního ruchu. Ze sportovních aktivit se zde provozují jízdy na vodních lyžích, board sailing, potápění a šnorchlování v moři, ale také cyklistika a pěší turistika. Večer se lze Slano užít romantickou procházkou podél pobřeží, kde si lze objednat vynikající jídlo v jedné z mnoha restaurací. Místní speciality se podávají zejména v restauraci Grgurići a Kolarin a v taverně Maestral.

V letovisku Slano najdete dva hotely. Je to zejména na pobřeží populární Admiral Grand a pak Hotel Osmine. Hotely nabízejí vlastní zábavní program, ovšem rušnější noční život probíhá v Dubrovníku. Mimo hotelů je zde nabídka od místních obyvatel v podobě několika desítek apartmánů a ubytování v soukromí, v Banji je autokemp Bambo.

Doporučuje se zde lodní výlet na ostrov Mljet, který je částečně prohlášen za národní park. Ve vesničce Čepikuće najdete několik starých opevněných domů z 18. století. Každý rok se ve Slano 2. srpna koná veletrh a místní obyvatelé se při té příležitosti oblékají do pestrobarevných krojů a tančí historické tance.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.