Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» “Malé Švýcarsko” – Orahovica na severu Chorvatska
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: August 20th, 2015

Město Orahovica leží v severní části Chorvatska asi 200 km východně od Záhřebu ve Viroviticko-podravské župě, a to v oblasti, které se říká Malé Švýcarsko. A skutečně hory, nádherná příroda, voda, památky, takže je jedinou škodou je, že sem zavítá málokterý našinec, protože moře je poměrně daleko, 230 km přímou čarou.

Poloha a doprava

Na severu se Orahovica otevírá do nížin, na jihozápadě stoupá do svahů Papuky a Krndije, která je přírodním parkem. Město leží na silnici D2 (M3) z Varaždina (160km) přes Koprivnici (118 km), Virovitici (56 km) a pak do Našice (21 km). Nejbližší železniční stanice se nachází 5 km severovýchodně na předměstí Duga Međa.

Historie

Orahovica se poprvé zmiňuje v roce 1228, v roce 1357 se obec stala majetkem Laurence Tota a jeho syna Mikuláše Conteho, zakladatel mocné a vlivné rodiny Iločki. Předpokládá se, že právě Mikuláš začal budovat hrad Růžici. V červnu 1543 obsadili Orahovici Turci a byli zde až do roku 1690. Pak zde opět vládla šlechta, od roku 1733 Demeter Mihalovič, jehož rod se zde udržel dokonce 19.století.

Památky

Zříceniny hradu Ružica, který ve středověku patřil k největším hradům Chorvatska, jsou zapsány jako památka světového kulturního dědictví. Hrad byl zároveň městem, palácem i pevností a po staletí byl přestavován, měl několik věží a bašt, dochovaly se zde umělecké prvky staré architektury. Na úpatí kopce stojí starý vodní mlýn. Za návštěvu stojí i starý vinný sklep z roku 1894.

Manastir OrahovicaDo roku 1756 byl v Orahovici jen dřevěný kostel sv. Kříže, pak byl vystaven dnešní kamenný. Kostel sv. Zdeňci. Jich.je z roku 1835, na hřbitově se pak nachází kaple sv. Rocha z roku 1852, kostel sv. Martina v Dolci je z roku 1884 a na Nové Jásavě kostel sv. Terézie z roku 1937. Restaurované mlýn najdeme v parku v centru města. Technickou památkou je lokomotiva Čiro z roku 1939, která kdysi jezdila městem Orahovac. Nyní byla obnovena a vystavena pro veřejnost.

Starý hrad je méně známá středověká pevnost podobná Růžici. Najdeme ho asi 700 metrů výše na stejném hřebeni jako Růžici.

Asi 8 km západně se v lesích nachází klášterní komplex st. Mikuláše, který byl postaven v roce 1594 na základech poustevna, jeho největší význam spočívá v zachovalých freskách.

Příroda

Orahovické jezero se nachází na úpatí hory Papuku i Růžice, jde o nejnavštěvovanější místo v okolí zejména v letním období.

Cestovní ruch

Město Orahovica je jedním z nejatraktivnějších turistických destinací oblastí, četné atrakce, sportovní aktivity, jezírka, krásná příroda a různé akce sem lákají stále více návštěvníků. Jim může sloužit například na kopci nad Orahovicí zdravotní centrum Merkur. V komplexu, který je otevřen celoročně, je například možnost ubytování, restaurace, krytý bazén a místa pro sport a rekreaci.

Největší společenskou a kulturní akcí je Orahovačské jaro po celý týden na začátku června. , kdy se tu konají festivaly, například Tambura pro folklorní soubory z celého Chorvatska i z jiných částí světa.

K ubytování tu najdeme i jiné možnosti, například hotely Dukat a Royal, které mimo příjemného ubytování nabízejí zábavu a dobrou tradiční slovanskou kuchyni.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.