Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Horská Vrlika blízko Splitu
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: August 5th, 2015

Jestli chce někdo najít kraj, který je krásný, plný historie i historického dědictví, který má krásnou přírodu, vodu i horské velikány, určitě by v Chorvatsku měl navštívit město Vrlika. Vše, co jsme popsali, tu najdeme v plné hojnosti.

Poloha a doprava

Město Vrlika leží 45 km severně od Splitu a stejně tak 45 km severovýchodně od Šibeniku. Celých 95 km je to severozápadně do Zadaru a 20 km do Kninu. Městem prochází silnice 1. třídy D1(E71) od Knina (29 km) do Sinje (37 km). Z nejbližší dálnice A1 je to od exitu 22 do Vrliku 49 km přes Drniš. Tudy vede i cesta nejblíže k moři do Šibeniku, 59 km.

Historie

Nejstarší stopy lidí zde jsou z doby kamenné, asi před 30 tisíci lety, nedaleko pramenů řeky v jeskyni u osady Milaši to byly zlomky keramických misek a kostní šídlo. V pozdní doby bronzové zde žil ilyrský kmen Delmatinců, pastevců a válečníků. Ti podlehli v roce 9 Římanům, kteří připojili okolí k provincii Dalmácie. Oslabení římské říše využily barbarské kmeny, které se po vydrancování krajiny tady také usadily, byli to zejména Gótové v 5. století. Od 7. století se tu objevují Avaři a po nich Slované, jmenovitě Chorvaté.

Vrlika u Splitu

Tehdy byla založena osada Vrh Rika s farností, která se připomíná roku 1185 a kterou zničili Turci v polovině 15. století. Na počátku 15. století bosenský šlechtic Hrvoje vybudoval nad Vrlikem hrad na ochranu před vojsky krále Zikmunda Lucemburského. Do osady pod hradem pak přišli obyvatelé z Vrh Riky. Turci obsadili celý kraj roku 1522 a až roku 1688 ho získali Benátčané. Po nic přišli Francouzi, za kterých se stavěly silnice, a pak Rakušané, kdy roku 1875 město navštívil císař František Josef I.

Památky

Římské archeologické lokality se nacházejí v osadách Koljani, Kukar, Matkovina, Vinalić a Stražina. Hrad nad městem je dnes velmi romantickou zříceninou a dominuje celému okolí, zničen byl roku 1715 při tureckém útoku na město. Město Vrlika si zachovalo starobylý vzhled v úzkých uličkách, domy mají venkovský charakter, v západní části centra jsou typické měšťanské domy z 19. století. Kostel Panny M. Růžencové se zmiňuje v roce 1709, dnešní byl postaven v letech 1876 až 1898. Svátek Panny M. Růžencové, patronky Vrlika, se slaví první neděli v říjnu. Kostel sv. Petra a Pavla je z roku 1701, slouží jako hřbitovní kaple.

V osadě Koljane stoji Dragovický klášter, který vznikl v 15. století, ovšem stál v místech dnešní přehrady, proto byl po roce 1958 postaven na vyvýšeném místě.

V osadě Maovice stojí kostel sv. Jiří z roku 1901, kdy byl postaven na základech raně chorvatského kostela, z něhož jsou viditelné zbytky, V roce 1981 byl tu postaven pravoslavný kostel sv. Velkého mučedníka Kyriakose.

Obdobně v osadě Otišić stojí pravoslavný kostel sv. Archanděla Michaela z roku 1889, ale jsou zde vedle římských pozůstatků i zbytky raně křesťanského kostela.

Na prameny řeky Cetiny stojí zříceniny kostela sv. Spásy z 9. století, který je nejstarším kostelem v Chorvatsku. Schönbrunnem se nazývá objekt v Podosoje, který pamatuje návštěvu císaře Fr. Josefa I.

Kulturní dědictví

Do kulturního města patří zejména zdejší nádherné pestré kroje a spolek Strážci Kristova hrobu, který od dávných dob s pietou upravuje během Svatého týdne Kristův hrob. Do kulturního dědictví Chorvatska se dostal zdejší způsob zpěvu zv. ojkanje či ojkavica. Jde o nejstarší způsob hudebního výrazu, kdy se používá charakteristické třepání hlasu (tremolo), zvláštního způsobu zpěvu “z krku”.

Cestovní ruch

Město má sub-středomořské klima, které se mísí s kontinentálním horským klimatem, a proto je to velmi příjemné místo k pobytu, zejména pro lidí s respiračními chorobami. Je to kraj jakoby uzavřený do sebe, krásný a jakoby téměř nadčasový. Řeka Cetině zde pramení na úpatí hory Dinara v několika zdrojích, po 25 km je klidný tok zastaven Peručskou přehradou z roku 1958 o rozloze 29 km2. Kraji dominují majestátní pohoří Dinara a Svilaja plné přírodních krás, výhledů, různých rostlinných a živočišných druhů. Dinara je krasovou oblasti, vrchol Sinjal se svými 1831 metry je nejvyšší bod Chorvatska.

Přehrada je rekreační oblastí pro plavce i vodní sporty.

Najdeme zde ubytování v soukromí, ale ze zařízení tu je například Villa Anna.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.