Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Vis na ostrově Vis v Chorvatsku
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 22nd, 2015

Město Vis najdeme na stejnojmenném chorvatském ostrově v Jaderském moři. Žijí zde necelé dvě tisícovky obyvatel, ale zejména v létě město ožije rušným životem. Vis je totiž jedním z vyhledávaných rekreačních středisek, ať již na dlouhodobější pobyt či na krátkodobé návštěvy. Pro obojí tu jsou totiž přímo dokonalé podmínky.

Poloha a doprava

Město Vis leží na jižním konci úzkého zálivu v severovýchodní části ostrova Vis. Administrativně patří do Splitsko-Dalmáckého kraje. Přístav je chráněn od otevřeného moře řadou ostrůvku a poloostrovem s názvem Prirovo či Prilovo. Vis je odděleno od ostatní plochy ostrova 250 až 300 metrů vysokými vrchy, které jsou důležité pro místní občany, protože jsou tu jejich vinice.

Vis leží 55 km jižně od Splitu, 100 km západně od Dubrovníku a jen 23 km jihozápadně od Hvaru. Lodní pravidelné spojení sem je ze Splitu a také z Ancony, případně i z Hvaru. Na ostrově je pak spojen okružní silnicí s ostatními místy, ovšem silnice většinou vede kolem 2km od pobřeží.

Historie

Vis byl založen ve 4. století před n.l. jako řecká osada Issa, a to jako kolonie Syrakus na Sicílii tyranem Dionýsem, který tak mohl kontrolovat lodní dopravu na Jadranu, byla tu proto i vojenská základna. Vis je pravděpodobné nejstarší město na chorvatském území, i když o tento titul bojuje se Starým Gradem na sousedním ostrově Hvar. V 1. století si město podmanila římská říše, čímž ztratila svůj význam až do pozdního středověku. Město se dlouho skládalo ze dvou samostatných částí, Luka a Kut, farní kostel a později škola byly postaveny proto mezi nimi. Významnou událostí bylo jen to, že v roce 1483 armáda království Neapole zničila centrum Velo Selo, dnešní vesnice Podselje. V letech 1807 až 1815 byl Vis pod správou Angličanů, který zde vybudovali systém opevnění kolem města a nazvali je Bentinck, Jiří III. a Wellington. Poblíž ostrova byla svedena námořní bitva 20. 7. 1866, ve kterém Rakousko porazilo italské námořnictvo, který se chystalo dobýt východní pobřeží Jaderského moře a sousední chorvatské regiony.

Za 2. sv. války zde měli Britové parkoviště pro svá vozidla, ale tím zničili velkou část archeologického naleziště.

vis chorvatsko

Památky

Zbytky antického Issa, jako jsou lázně, pohřebiště, divadlo a část přístavu. Stojí zde pět římskokatolických kostelů, farní Panny Marie Spilica , sv. Ciprijan, sv. Duch, františkánský klášter na poloostrově Prirovo a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Podselje (Vele Selo). Zvláště zde vyniká předrománský kostel sv. Juraje, chránce města, jehož svátek se slaví 23. dubna. Najdeme zde i residence hvarských a viských šlechtických rodin, jmenovitě Hektorovic, Jakša, Gariboldi, Dojmi Delupis aj. Za pozornost stojí vojenské pevnosti z různých dob od starých Benátek po Rakousko-Uhersko. Britové zde mají vojenský hřbitov s tradicí do roku 1810. Pěkná je i městská architektura z 19. a počátku 20. století v neoklasicistním slohu a v secese. Nábřeží dominuje věž Kula Perasti z roku 1617.

Cestovní ruch

Vis má teplé a mírné zimy a horká léta s pevninským vánkem,. což j snad nejlepší možné klima v celém Chorvatsku. Roste zde proto tropická a středomořská vegetace, palmy, svatojánský chléb, olivy, hrozny a citrony. Ostrov i město Vis mají dostatečné přírodní zdroje pitné vody z přírodních pramenů. Ostrov Vis bývá označován jako jeden z deseti nejvíce ekologicky dochovaných ostrovů ve Středozemním moři. Původně se zdejší lidé živili produkcí vína, ale poslední době stále více se preferuje cestovní ruch.

Vis je město s jedinečném historickém, kulturním a přírodním dědictví, s křišťálově čistým mořem, nádhernými pláže, zátokami a ostrůvky, najdeme zde pohodlné ubytování v soukromých domech a apartmánech. To vše dělá z Vis oblíbenou turistickou destinaci pro ty, kteří chtějí zažít jedinečnou, a dnes již většinou vymizelou, středomořskou atmosféru a přímořský způsob života. Zejména je o desítky restaurací, kde je třeba ochutnat místní speciality, jako je višská pogaca, chléb nebo sardele na rožni.

Nabízejí se tu také různé sportovní aktivity, zejména sportovně-rekreační centrum se čtyřmi tenisovými kurty, hřištěm na košíkovou a malou kopanou, ale působí zde také plachetní, kriketový a paraglidinkový klub. Můžeme se také potápět pod dohledem zkušených potápěčů ve dvou potápěčských centrech, ale je zde i možnost horolezectví nebo jízdy na kole.

Během roku se zde koná také celá řada společenských akcí, jako jsou příchod Nového roku pod širým nebem, masopustní maškary, Mezinárodní festival amatérských divadel v květnu, Višské kulturní léto s koncerty a divadelními představeními během letních měsíců, ale také plachetní regata v říjnu.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.