Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Největší ostrov Dalmácie – Brač
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 2nd, 2015

Zvolili jste jako svou letní destinaci Chorvatsko? Hodláte v této zemi strávit svou letošní letní dovolenou? Pak vám musíme říct, že jste se rozhodli velmi správně! I když někteří možná kroutí hlavou a říkají, že Chorvatsko je rájem českých turistů a jde o levnou dovolenou.

I když jsou zde ceny přijatelné pro turisty, neznamená to, že zde nezažijete krásnou a na zážitky bohatou dovolenou. Chorvatsko je opravdový ráj turistů. Za nás doporučujeme návštěvu ostrova Brač. Je velmi krásný a pro letní dovolenou naprosto ideální!

Chorvatský ostrov poblíž Splitu

ostrov BračBrač je chorvatský ostrov v Jaderském moři, leží poblíž Splitu. Ostrov od pevniny dělí na severu a východě Bračský průliv, na západě jej odděluje od ostrova Šolta Splitská úžina a na jihu od Ostrova Hvar jej odděluje Hvarský průliv. Ostrov má délku 40 kilometrů a délka pobřeží ostrova je 180 kilometrů. Jeho rozloha je 395 kilometrů čtverečních a právě tato rozloha jej povyšuje na největší ostrov Dalmácie a třetí největší jadranský ostrov. Nejvyšší vrchol ostrova je Vidova gora, je nejvyšší na jaderských ostrovech. Je zde středomořské podnebí, léta jsou suchá a teplá. Brač těží zejména z turistického ruchu, velmi významné místo zaujímá také zemědělství a to konkrétně pěstování vinné révy a oliv, těžba mramoru a také rybolov.

Trocha historie a zajímavá místa

Ostrov byl osídlený již od dob paleolitu, to ostatně dokazují archeologické nálezy z jeskyně Kopačina. Z doby bronzové a želené e dochovaly zbytky z osídlení ilyrskými kmeni. 9. Století př. n. l. si ostrov Brač podmaňují Římané. Brač dále byl pod správou Byzantské říše a roku 925 se stal součástí středověkého chorvatského státu. Roku 1941 ostrov Brač okupovala Itálie, po její kapitulaci 1943 obsadila ostrov německá vojska. Po osvobození se stal součástí Jugoslávie a to do doby, než získalo Chorvatsko nezávislost. Navštívit můžete Dračí jeskyně, kde najdeme reliéfy na stěnách, Zlatni rat, což je krásná oblázková pláž, Bračské muzeum ve Škripu či Kolač, což je skalní útvar. Navštívit můžete také krásný klášter Blaca.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.