Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Co si v Chorvatsku dát k jídlu?
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: June 8th, 2015

Na letní dovolenou se lidé často vydávají kvůli odpočinku, relaxaci, moři, ale také pro poznávání cizí země. Navštěvují tak památky a zajímavá místa, seznamují se s kulturou a místními zvyky.

Aby danou zemi poznali komplexně, je dobré vyzkoušet také místní kuchyni a speciality, které vám zemi přiblíží. Jedete letos na dovolenou do Chorvatska? Pak Vám poradíme, co si v chorvatském jídelníčku nenechat rozhodně ujít!

Pobřežní kuchyně versus vnitrozemská kuchyně

Chorvatsku se kuchyně může dělit na pobřežní a vnitrozemskou. Ta pobřežní je bohatá na ryby a dary moře. Ty jsou nejčastěji připravované na grilu a oblíbené ryby jsou pražman zlatý, pilobřich ostnitý, parmice pruhová nebo mořský jazyk. Na talíři najdete také ústřice, chobotnice, olihně, slávky nebo humry. Ve vnitrozemské kuchyni zase dominují obilniny, luštěniny či maso. Maso je zde v oblibě skopové, vepřové a jehněčí. Oblíbené jsou zde guláše a jako koření se používá mletá červená paprika.

Dalmatski pršut

Uzená dalmatská šunka je mnohými Chorvaty považována za národní pokrm. Šunka se suší ve vzduchu, obalená v popelu a uzená ohněm z borových šišek, udí se obvykle od dvou do sedmi dnů. Když se vyudí, suší se v dobře větrané místnosti několik měsíců. Pršut každý dělá trošku odlišně, každý na ní má svůj tajný recept.

jídlo v chorvatsku

Mješano meso na žáru

Pokrm obsahuje několik druhů mas, která se připravují na grilu. K tomu se podává zelenina, čerstvý salát z rajčat, hlávkového salátu, papriky a cibule.

Maneštra

Jde o polévku, základem je silný zeleninový vývar a v něm jsou často luštěniny, brambory a někdy také můžete v polévce najít hlávkové zelí.

Palačinke

Nejznámější chorvatský moučník, příprava je stejná jako u nás a plní se opravdu vším, džemem, mletými vlašskými ořechy, tekutou čokoládou a podobně.

Rožata

Dalmatský oblíbený dezert se podává chlazený a je připravován z mléka, likéru, vajec a karamelu.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.