Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Dubrovník nezapře původ námořnické osady
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: June 5th, 2015

Přemýšlíte nad tím, kam v létě vyrazit na dovolenou? Cílovou zemi máte už jasnou, Chorvatsko. Jenže kam v Chorvatsku? Chcete k moři, opalovat se, ale také byste rádi vyrazili na pěknou večerní procházku a alespoň jednou na výlet, poznat krásy Chorvatska a něco málo z jeho historie.

Jenže kam vyrazit? My pro vás máme tip! Dubrovník! Jde o chorvatské přístavní město, které vás určitě zaujme, a najdete v něm vše, po čem na dovolené toužíte.

Troška historie

Tradovalo se až donedávna, že Dubrovník vznikl tím, že se sloučily dvě osady. Laus a Dubrava. Ve 12. století se měli spojit v jednotný celek a to právě, když původní úžina byla zasypána. Dnes se zde nachází třída Stradun. Původně byl Dubrovník řeckou námořnickou osadou. 1667 se objevilo ve městě silné zemětřesení a zničilo se historické centrum města, kde byla románská katedrála, kostely, kláštery, renesančí a gotické paláce. Postupně se Dubrovník obnovoval a to v barokním slohu. Jde o jedno z nejvýznamnějších turistických center Jaderského moře. Často se mu také říká perla Jadranu.

dubrovník

Dubrovník jako cíl turistů

Nachází se na jihu Dalmácie, na úpatí vápencového pohoří. Objevuje se zde velmi jedineční okolní subtropická vegetace, umělecké a historické stavby, které jsou velmi unikátní. Celé město je obehnáno velmi impozantními hradbami, velmi krásné úzké dubrovnické uličky. Roku 1979 byl Dubrovník zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Poté, co skončila občanská válka, samo UNESCO iniciovalo rekonstrukci města. Ta proběhla podle původních plánů, aby se styl města zachoval.

Slavnosti a festivaly

Ve městě je opravdu živo, pořádají se zde festivaly, slavnosti a podobně. Největší a nejdůležitější kulturní akce jsou Dubrovnické letní hry, které se už od roku 1950 pořádají. Jsou vždy od 10. července do 25. srpna. Jde o festival plný divadelních a hudebních představení. Objevují se zde okolo dvou tisíc světoznámých umělců, divadelní, taneční, literární, operní.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.