Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Historický komplex a Diokleciánův palác ve Splitu
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: June 2nd, 2015

Seznam světového dědictví UNESCO shromažďuje velmi krásné, historické a velmi zajímavé místa napříč všemi zeměmi Evropy. Na seznamu se tak objevují například hory, města, místa, paláce, národní parky a mnohé další.

Dostane-li se nějaké místo na tento seznam světového dědictví, rozhodně stojí za to jej shlédnout a navštívit. Chystáte se na dovolenou do Chorvatska a nechcete jen ležet na pláži, opalovat se a koupat se v moři? Pak pro vás máme tipy na zajímavé výlety!

Split

Město Split založil římský císař Dioklecián na konci třetího století. Nechal si zde postavit svůj palác a po jeho smrti se tam nastěhovali okolní obyvatelé. Split je spolu s dalšími dvěma hlavním chorvatském přístavem. Ze Splitu do Záhřebu vede nová dálnice. Dalmatské pobřeží je tak dostupnější, především jeho jižní část. Split je druhé největší město Chorvatska a jde také o správní středisko Splitsko – dalmatské žumpy. Okolí Splitu disponuje mnoha hotely, a to především na pobřeží moře. V historickém centru města jsou k viděné románské, gotické, barokní i římské památky.

Diokleciánův palác

split chorvatskoByl na konci třetího století vystavěn Diokleciánem. Stavěl se v době, kdy kolem dokola nebylo žádné město. Dnešní město Split tak postupně vyrůstalo okolo tohoto paláce. Diokleciánův palác je do dnešního dne k vidění ve Splitu a je zde v poměrně dobrém a zachovalém stavu. Jde o hlavní lákadlo pro turisty. Každoročně toto místo navštíví velké množství turistů. Velmi zajímavé jsou zde především staré klenby a také chody, které jsou pod městem. Velmi mnoho výtvarně a hudebně zaměřených umělců, najdeme právě v malých uličkách paláce. Diokleciánův palác má velkou historickou hodnotu, to ostatně ocenilo i UNESCO, které v roce 1979 zapsalo historický komplex a Diokleciánův palác na Seznam světového dědictví UNESCO.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.