Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Ozalj
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: January 22nd, 2015

Jedním z romantických míst kontinentálního Chorvatska, který jistě stojí za návštěvu, je městečko Ozalj.

Poloha a doprava

Ozalj vzniklo na skalních výšinách nad řekou Kupou, která se v tomto místě velmi kroutí a vytváří rokle a údolí. Město leží 18km severně od Karlovace, od pobřeží z Rijeky je to sem asi 120 km severovýchodně. městem prochází silniceD228 od Karlovace k Metlici. Obdobným směrem vede i železniční trať. Spojení města z dálnice je nejvýhodnější od Karlovace, je to sem z A1 od exitu 3 pouhých 14 km, z dálnice A2 od exitů 26 a 27 pak 50 km.

Historie

Archeologické nálezy pocházejí již z prehistorických dob, z římského období i z raného středověku. Město vzniklo na staré obchodní cestě směrem na Žumberku, Pokuplje a Dolenjsko ve Slovinsku a poprvé se připomíná v roce 1244, kdy již šlo o svobodné královské město. Byl to majetek Baboniću a od roku 1398 ve vlastnictví Frankopanů a od 1550 jejich příbuzných Zrinských, a to do roku 1671. Jejich konec je svázán s datem 30. dubna, který se dnes slaví jako Den města na památku toho, že tehdy byli Petar Zrinski a Fran Krsto Frankopan popraveni.

Památky

Dominantou města je starý hrad, na jeho severní nádvoří byly objeveny zbytky raně románského kostela, nejstaršího v širší panonské oblasti. Jedním z nejvýznamnějších staveb města je palác Zrinského, který dal roku 1556 vybudovat slavný hrdina Siget Nikola Subic Zrinski.

ozaljZ církevních památek zmíníme barokní farní kostel sv. Víta, patrona Ozalje, která se uvádí v roce 1349, hned vedle nalezneme hrob Slava Raškaje. Také kostel sv. Lawrence Vivodina je cenná památka barokní architektury z 18. století.

Méně než 1 km od centra města se v malebném parku nachází Skanzen, který je součástí Národopisného odboru regionálního muzea Ozalj. Etnický park představuje tradiční architekturu a venkovský život. Je zde několik obytných i hospodářských budov s autentickým vybavením.

V osadě Světce na vrcholu mezi ovocnými sady a vinicemi stojí původně gotický kostel Narození P. Marie se zbytkem paulánského kláštera. Ten vznikl u staršího kostela v 17. století.

Zajímavostí je i romanticky vyhlížející stavba “kamenného paláce” vodní elektrárny z roku 1908.

V Ozalji sídlí městské muzeum s bohatými sbírkami a také Universita Ivana Belostenca.

Cestovní ruch

Vedle památek a krásné krajiny určitě tento kraj stojí za to navštívit i po stránce etnografické. U kroje je zvláštností je pletená pokrývka ženské hlavy zvaný jalba, ale také starý pohřební zvyk zemřelého vézt na hřbitov na povozu či v zimě na saních taženými voli.

Na jižních svazích podél údolí podél řeky Kupy se pěstuje a pak vyrábí vynikající víno.Podle některých patří okolí k nejkrásnějším částem Chorvatska, o čemž se můžeme přesvědčit právě na Vinařské stezce. V kraji se také na některých farmách vyrábí med.

Podle tradice jsou pod městem tajné chodby, kterými prý šlo v době nebezpečí vyjet několik kilometrů od města dokonce i na koních. Ubytovat se tu můžeme v místním hostelu nebo v nedalekém Záhřebu.

 

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.