Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Třešňové slavnosti v Lovranu
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: March 2nd, 2015

Naše třešně jsou těmi nejchutnějšími na světě! Právě to tvrdí obyvatelé Lovranu, městečka ležícího na Opatijské riviéře. Jadranské klima je velice příznivé pro pěstování sladkých třešní a místní obyvatelé jsou na ně právem pyšní.

A aby svou radost a hrdost z úrody dali řádně najevo, zasvětili třešním celý týden. Po dobu tohoto týdne ovocnou lahůdku oslavují a představují všem návštěvníkům, kteří na slavnost zavítají.
Oficiálně se slavnost nazývá „Dny třešní“ a koná se vždy v první polovině června. Lovran a přilehlá městačka se na slavnost dlouho připravují. A pokud sem zavítáte, čekají na vás opravdové lahůdky. Od místních trhovců můžete ochutnat kvanta třešní čerstvých, v kavárnách na vás za skleněnými výlohami čekají třešňové záviny, koláče, kapsy a nákypy . Ve stáncích můžete zakoupit mnoho výrobků z třešní. Celý Lovran je pohlcen třešněmi a vůní pečených sladkostí.
Jedinou konkurencí jsou pro třešně jedlé kaštany tzv. Lovranski maruni, které mají v Lovranu hojné zastoupení. Kaštanovníky zde rostou ve velkém množství na svazích pohoří Učka. Jedlým kaštanům je také zasvěceno několik dní podzimu, kdy probíhá slavnost kaštanů.

lovran chorvatsko

Lovranské třešně tzv. brtošinke se svou chutí a tmavě červeným zbarvením podobají odrůdě Lambert.
Snad vás do třešňového města zavede zvědavost nebo chuť na něco nového, sladkého a voňavého. Ochutnáte zde nejen třešňové lahůdky, ale okusíte charakter a tradici hudebního a kulturního života, slavnost je totiž doprovázena zajímavým programem.

Kulturní program, třešňové hody a zábava, máte pocit, že už vás na lovranských slavnostech nic nepřekvapí? Toho se bát nemusíte. Překvapení vás čeká každý rok. Například minulý ročník spojili lovranští pekaři a cukráři své šikovné ruce a upekli desetimetrový závin plný sladkých třešní . Pro každého tak byl připraven kus třešňového ráje.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.