Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Okouzlující hradby města Ston na poloostrově Pelješac
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: February 8th, 2015

Pokud budete mít to štěstí a možnost strávit dovolenou na chorvatském poloostrově Pelješac, nezapomeňte navštívit malebné městečko Ston. Svou velikostí a architekturou je to město opravdu okouzlující.

Nenechává zahanbit ani svou majestátnost, tu dotváří působivé několikakilometrové opevnění.

Ston se rozkládá na jižní části úžiny Pelješackého poloostrova a spojuje Pelješac s pevninou. Město je to opravdu malé, žije zde pouze 580 obyvatel. I přesto se toto malebné městečko vyznačuje několika důležitými charakteristikami. Ať už je to rybářství, chov ústřic nebo těžba soli ze salin, která byla pro Ston vždy velmi výnosná. Díky čistotě vod v Malostonském zálivu je tato oblast ideální pro chov ústřic. Kolem Stonu tak uvidíte nejen mnoho solných salin, ale i rozsáhlé ústřičné farmy. A až se pokocháte místní architekturou, dáte si zmrzlinu a posilníte se čerstvě upečeným štrůdlem nebo masovou kapsou, vydejte se na místní opevnění.

ston chorvatsko

Základem tohoto opevnění jsou tři pevnosti; Veliki kaštio, Podzvizd a Koruna, které jsou spojené 5,5 km hradeb se čtyřiceti věžemi a sedmi pevnůstkami. Na hradby se vstupuje třemi vchody: z pevnosti Arcimun v západní části města, ve věži Barbanat na východní straně města a u pevnosti Koruna v městečku. Po zaplacení vstupu (v přepočtu kolem 100 Kč na osobu) můžete šplhat na vysoké hradby. Výšlap je to pro osoby zdatnější, ale některé části zvládnou i méně zdatní jedinci. Pokud budete vstupovat na hradby přímo z městačka, stačí vám zdolat asi 10 minut cesty a dostanete se na jednu z věží, ze které je nádherný výhled na celé město a na salini s mořskou vodou. Pokud jste zastánci delších procházek, můžete se pěšky dostat až do městečka Mali Ston (asi 30 minut cesty).

A pokud vás neokouzlí ani opevnění, ani městečko, ani salini, potěší vás snad sklenka dobrého vína a nedaleké koupání v krásné zátoce Prapratna.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.