Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské záhoří – Krapina u Záhřebu
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: February 5th, 2015

Město Krapina leží 40 km severně od Záhřebu, pro nás je snadno naleznutelné, protože často jezdíme kolem na cestě do Chorvatska.

Můžeme přes Vídeň nebo Linz do Grazu a pak přes Maribor po E59 a když projedeme druhým tunelem sv. Tří králů, vyjedeme přesně nad Krapinou. A věřte, že je zde proč zastavit.

Krapina je centrem chorvatského Záhoří a leží nad řekou Krapinčica, názvy řeky a města jsou odvozeny údajně od kaprů, kteří zde ve vodách žili.

Historie

Nad obcí v jeskyni byly objeveny pozůstatky lidí starých 130 tisíc let díky Dragutinovi Gorjanovićovi Krambergerovi, který tak proslavil Krapinu po celém světě. Našly se zde i římské pozůstatky, ale středověká Krapina se poprvé zmiňuje roku 1193. Stával zde mohutný královský hrad, připomínaný 1225, a pod ním se vyvíjelo město, které postupně získávalo různá privilegia. V době tureckého nebezpečí se zde dokonce scházel chorvatský parlament (1598 – 1607).

Ve městě se narodil roku 1809 otec chorvatského národního obrození Louis Gaj, který v Záhřebu s jinými zakládal národní instituce, jako jsou Matice Chorvatská, Chorvatsko-slavonská hospodářská společnost, Národní divadlo, Národní muzeum a i zde v Krapině samozřejmě čítárnu, škol, Červený kříž atd. Druhá polovina 19. století také znamenala pro město bouřlivý hospodářský rozvoj, zejména, když tu byla od roku 1886 železnice. V roce 1903 zde byly otevřeny lázně Kneipp.

Legenda Krapiny

Podle staré legendy zde žili tři slovanští bratři, Čech, Lech a Mech, a ti se rozhodli rozdělit a odejít, takže Čech odešel do Čech, Lech do Polska a Mech do Ruska, kde se usadili. Ale pokračování pak již známe ze Starých pověstí českých.

Památky

Nejstarší stavební památkou jsou zbytky hradu nad městem, kde však z rozsáhlého hradu zbyla jen jediná budova. V 17. století sem přišli františkáni a postavili zde kostel svaté Kateřiny a roku 1650 františkánský klášter. Farní kostel sv. Mikuláše se poprvé připomíná roku 1311, ovšem byl později zničen při zemětřesení v 19. století a znovu vystavěn podle návrhu Josepha Vancaša na starých základech na přelomu 19. a 20. století.

krapina

V letech 1750 až 1761 byl postaveny votivní poutní kostel zasvěcený zázraku Matky Boží na hoře Trški, což je jeden z nejkrásnějších barokních kostelů v této části Chorvatska. V kostele je umístěna zázračná socha Panny Marie socha přinesená z Jeruzaléma, která svou mocí pomohla mnoha lidem s nemocemi a problémy. Kolem kostela jsou ochozy ve tvaru osmiúhelníku a v každém rohu je malá věž s kaplí.

Kultura

V Krapině se koná celá řada významných akcí, jmenujme třeba karneval, festival Dny Dubravky Ivančani, filmový festival, Léto v Krapině, Zagórski hudební festival “Firefly” a týden Kajkaviansjé kultury.

Cestovní ruch

Ve městě se nedávno otevřelo v Hušnjaku zcela nové Krapinské muzeum neandrtálců. Po městě i okolí jsou vyznačeny četné turistické stezky a cesty, nejvíce je populární Cesta Dědka Kajbumščaka, která provede zájemce neandrtálskou krajinou. Pro umělecké nadšence je zde k přírodní sochařský park na kopci Josipovac a Městská galerie v historickém domě z 19. století. Ve městě stojí za pozornost procházka úzkými uličkami centra nebo Promenádou národního obrození, cesta k rodnému domu Louis Gaja na po něm pojmenovaném náměstí. 

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.