Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Kaštel Novi – část Kaštelské riviéry u Splitu
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: February 2nd, 2015

Město Kaštela se skládá ze sedmi částí, druhou od západního konce je Kaštel Novi. Dnes má tato část asi 5,5 tisíce obyvatel a jeho hranice nejsou na první pohled patrné, jak pozvolna přecházejí do Kaštela Starého na východě a do Kaštela Štafilić.

Historie

Za starověku zde římský císař Claudius v letech 42 až 54 založil vesnici pro římské veterány Siculi . Zde se jako za odměnu jeho věrní vojáci usadili ze VII. a IX. legie, hlavně za věrnost, s kterou mu posloužili v průběhu Skribonijanova povstání v Dalmácii roku 42. Pevnost Kaštel Novi byla postavena šlechticem Pavlem Ćipikem v roce 1512 a odděleném majetku Kaštela Starého. Dnes jde o nádherný hrad s uměleckou výzdobou na oknech a na balkónech. Hrad sloužil tomuto zemanovi z Trogiru jen jako letní sídlo.

Památky

V kaštelu je nyní pěkné Vlastivědné muzeum Kaštelů (Zavičajni muzej Kaštela). V obci je ještě renesanční kostelík sv. Rocha z konce 16.stol. (1586) a na náměstí pak barokní městská lodžie z 18. století a věž Cippico s hodinami.

Na svazích Kozjaku nad obcí Kaštel Novi roste autochtonní réva vinná Kaštelanski crljen, který je dávným předkem známé kalifornské odrůdy Zinfandel.

i.hrvatska-split-kastel-novi-4-20130131

 Okolí

Kaštel Novi není jen moře, i když to tu je nádherné a s promenádou podle pobřeží to nemá chybu. Pokud se ale podíváme k severu objevíme zcela jiný kraj, pozvolná rovina od moře se zdvihá do mohutného krasového hřbetu Kozjak. Zde se nacházela původní ves Bijaci na úpatí Trećanice a břehu Velo Bijaće, skoro na hranici města Trogir. Podle dokumentů stála již roku 859. Během válek mezi Janovem a Benátkami v roce 1378 byla postavena v Bijać strážní věži. Původně šlo o královský majetek, který postupně přecházel do rukou šlechty, církevních institucí a Trogirské obce. Ves Bijaci byla opakovaně opuštěná kvůli válkám, nakonec ze strachu z tureckých útoků byla obec opuštěná zcela v 16. století a uprchlíci se usadil zejména v nedalekém Kaštelu Štafilić. Jméno Bijaci se dnes odrazilo do jmen dvou vrchů. Veli Bijača (208 m) a Mali Bijaća. Na vrcholu Veli Bijać je kostel sv. Onofria z roku 1475.

Severně od Kaštelu Novi na úpatí horského pásma Kozjak se nachází staré chorvatské poutní místo Stomorija s mariánským kostelíkem (Gospa Stomorija) z 12. století. Nedávno zde byla vybudována “Biblická zahrada Stomorija” (Biblijski vrt Stomorija) se sochami jako např. Noemova archa, kde roste mnoho rostlin, o nich se zmiňuje Písmo Svaté. Kromě toho jsou zde vystavena díla chorvatských umělců a k místu vede z magistrály odbočka. Místo bylo zbudováno jako památka na druhou chorvatskou návštěvu papeže Jana Pavla II.

Cestovní ruch

Kaštel Novi, ostatně jako dalších šest Kaštelů, nabízí k ubytování hlavně apartmány a byty, většinou ve velmi vysoké kvalitě, ale zde je jeden z mála kaštelských hotelů, Hotel Saint George. Pokud připlujete lodí, tak zdejší přístavní molo přechází do diagonální pobřežní hráze, kde mohou být lodě uvázány v hloubce 4m. Je takřka vždy zcela obsazena místními rybářskými loděmi. Přístaviště je vystaveno jihozápadním větrům. 

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.