Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Kaštel Sućurac na kaštelské riviéře u Splitu
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: January 15th, 2015

Kaštel Sućurac je se svými více jak 6 tisíci obyvateli nejvýchodnější částí souměstí Kaštela, tedy první v řadě ze Splitu na cestě do Trogiru.Kaštel Sucurac je sedmou a nejstarší památkou v Kaštelském zálivu, kde první osadníci žili již někdy v 9. století. První věž byla postavena v roce 1392, zařízení bylo později několikrát rozšířeno.

Historie a památky

Kaštel Sućurac má ze všech částí Kaštelů nejstarší obrannou věž na zámcích, která byla vybudovaná v roce 1392 za arcibiskupa Andreje Benzi na ochranu rolníků z vesnice Putalj, která se nachází na svazích Kozjaku s kostelem sv. Jiří. Arcibiskup Averaldo dal v roce 1488 hradu konečnou podobu jako svému letnímu sídlu. Jde o překrásný opevněný palác se zahradou a jižní zdi s bohatě zdobenými okny ve stylu vrcholné gotiky. Na rozdíl od ostatních hradů tvoří zde přehradí čtverec na jižní straně a dne je v něm výstavní galerie “Podvorje”, kde se také ukazují archeologické nálezy z Putalje.

Kaštel Sućurac
Starý farní kostel byl postaven v 16. století. Jeho zvonice byla v roce 1943 zničena během spojeneckého bombardování. Tehdy, přesně 5. prosince 1943 přišlo o život 97 vesničanů, z nichž 65 v kostele během mše svaté i s knězem Donem Anthony, Rubignonem. V Kaštelu Sucurac, který měl té době asi 2,2 tisíce obyvatel zcela zničeno 38 a poškozeno 50 domů. Dnes tu je pamětní deska.Dodnes je záhadou, jak k tomuto bombardování a proč došlo, zřejmě ale šlo o chybné zaměření cíle.
V budově nového farního kostela, který se stavěl právě v době bombardování, se uchovává kopie Trpimirova grantu ze 4. března 852, což je nejstarší listina z oblasti Kaštelska. Jsou zde vystaveny i kamenný oblouk starosućuračkého kostela a další kamenné památky, dřevěná barokní socha z oltáře starého farního kostela a velké množství položek ze zlata a stříbra (náboženské předměty a šperky) a část Kaštelského kroje.
Severně od Kaštel Sućurac se nachází kostel Panny Marie, nyní známý jako Panny Marie Sněžné. Ten byl farním kostel obce Village. Výše na severním svahu Kozjaku se na jednom z podvrcholků nachází kostel sv. Jiřího Putaljského, který pochází z 9. století.

Cestovní ruch

Sućurac má své vlakové nádraží a dobré silniční spojení, k ubytování zde slouží asi tři desítky apartmánů v horní i dolní části obce, moderní i ve staré zástavbě a v různých cenových skupinách. Není tu žádný velký hotel, ale zato pěkná procházka podél pobřeží s kavárničkami, restauracemi a pěknými výhledy nejen na moře, Split, ale i na hřeben Kozjaku na severu.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.