Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Delnice
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: January 8th, 2015

Město tohoto vcelku neobvyklého jména připomínajícího slovo “dělnice” leží nedaleko jadranského pobřeží, takže je snadno dosažitelné, nabízí se proto nejen jako místo pro toho, kdo nemá zájem prožít dovolenou v pobřežním ruchu, nebo si sem chce jen zajet, a raději chce volné dny prožít v přírodě mezi lesy a vrchy.

Města se nachází na náhorní plošině s průměrnou výškou od 700 až 900 metrů nad mořem, která je obklopena kopci a více než 1500 metry nad mořem. Nejnižším místem zde je údolí Kupy (210 m) a nejvyšším místem je vrchol 1528 m v Národním parku Brijuni. Oblast se vyznačuje počasím s kontinentálním charakterem a výrazně horským vzduchem.

Poloha a doprava

Město Delnice leží asi 40 km severovýchodně od Rijeky, a to nejsnáze po dálnici A6 až na exit 4 nad Lučnici, kde jsme již krátce po sjezdu v Delnici. Pokud pojedeme od Záhřebu, tak je stejný exit vzdálen asi 70 km od Karlovace. Spojení sem je po železnici od Rijeky.

Historie

Nepřístupné lesy a hory se začínaly osidlovat na konci 13. a počátku 14. století a zejména až v 15. století. Oblast se poprvé připomíná v 1481 jako majetek prince Štěpána Frankopanského a jeho syna. Po roce 1544, kdy se oblast dostala do majetkem Zrinských, se vylidnila během tureckého náporu, až v 17. století začíná nové osídlení. Delnice se uvádí až v dokumentu z roku 1639. V roce 1670 byla založena zdejší katolická farnost.
Na počátku 19. století byla zahájena výstavba Lujziske silnice, která tudy prochází, což zlepšilo podmínky pro hospodářský rozvoj, zejména dřevařský průmysl, zemědělství a chov zvířat. Železnice byla uvedena do provozu v roce 1875 a přispěla k otevření řady nových pracovních míst a rozvoji města.

Památky

Etnickou památkou je zdejší dům Racki ze 17. století, který je také nejstarším domem Gorski-Kotarského regionu. Význačná je v něm chodba, která spojuje všechny místnosti.

delnice
Kostel sv. Ivana Evangelisty byl poprvé zmíněn v 17.st., nově byla ale postaven v letech 1825-1829. Jde o jednoduchý trojlodní stavbu se zvonicí před vchodem. Nejstarším je ale kostel sv. Marie s masivní zvonicí na severní straně.
Zámek Zrinských je ze 17. století a patří k nejvýznamnějším kulturním památkám.

Cestovní ruch

Oblast je tvořena vápencem, je bohatá na bukoví, smrkové a jedlové lesy, je zde bohatství lesních plodů a hub a samozřejmě zde žije mnoho lesní zvěře, jelenů, medvědů a vlků a další drobné zvířeny, ptáků a hmyzu. Ze zajímavých přírodních zajímavostí můžeme upozornit na Hajdovu hiži v Drgomalji, největší jeskyni v oblasti Gorski Kotar, je ale přístupná je v doprovodu speleologů. Jinak v okolí je několik chráněných území, Národní park Paklenica, Park prales Japlenški vrch a Kupa Valley. V oblasti Kupa žije mnoho druhů motýlů, z nichž jsou některé chráněny zákonem.

Zajímavost

Delnicský jazyk je starý místní dialekt se zvláštní fonetikou, důrazy a syntaxemi. Pozoruhodné je, že má blízko ke slovinskému jazyku a první zprávy o něm jsou již z roku 1570. Ve městě je tamburašský spolek Danica.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.