Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Lázeňské město Opatija
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: January 2nd, 2015

Město Opatija a celá jeho riviéra je jako hotelové a wellnes centrum jedním z nejnavštěvovanějších elitních destinací na pobřeží Jadranu. Se všemi službami, s písčitými a oblázkovými plážemi, kilometry promenád a množstvím zábavy Opatija zanechá v každém ten nejlepší dojem a dovolená zde patří k těm, na které se dlouho vzpomíná.

Poloha

Opatija leží v nejsevernějším místě Istrijského poloostrova v Kvarnerském zálivu na úpatí pohoří Učka (nejvyšší vrchol 1.401 m). Město má vynikající spojení se světem, najdeme ho nedaleko dálnice A7, přímo u silnice E571, která míří od zmíněné dálnice na jih poloostrova. Železnice do Opatije nevede, ale ta běží odtud nedaleko přes Kastav a Matulji. Opatija je hlavním městem Liburnianské oblasti, která se táhne od Plomina podél pobřeží a přes horské masivy Učka a Ćićarije na Rupu a k městu Kastav.

Historie

Poprvé se Opatija připomíná v 15. století a jméno je odvozeno od benediktýnského opatství Sv. Jakuba. Do roku 1844 byla dnešní Opatija ale jen malou a nevýznamnou vesnicí, pak si zde bohatý rijecký obchodník Iginio Scarpa postavil přepychovou letní vilu Angiolinu a zval sem nejvlivnější a nejbohatší přátele z habsburské monarchie i ze zahraničí. V roce 1882 vilu koupil ředitel rakouských železnic Friedrich Schüller. První hotely se začaly stavět velmi rychle a ještě do konce 19. století sem začali proudit letní návštěvníci i ze zahraničí, zejména z Itálie a Rakouska včetně mnoha významných osob, princezen i králů. V roce 1899 získalo město statut klimatických lázní a stalo se vyhledávaným evropské smetánky zejména v zimním období.
Po 1. sv. válce město pod italskou správou začalo upadat, velký návrat začal až v 60. letech 20. století, kdy se hotely opravily a postavily další ještě luxusnější. Velký důraz se začal klást i na mimosezónní pobyty. Díky nové moderní kongresové hale je dnes Opatija jedním z nejvyhledávanějších a nejfrekventovanějších kongresových míst v celém Chorvatsku.

Cestovní ruch

opatijaDíky své dobré geografické poloze má Opatija velice mírné a příznivé podnebí a všude ve městě i v okolí velmi bohatou přímořskou vegetaci. Krásná příroda, parky, ale i staré rakouské vily, přímořské promenády a pláže lákají rekreanty z celé Evropy i světa, ale nejen to, jsou zde pořádány různé konference, festivaly, koncerty, výstavy a další kulturní a sportovní akce. Dění nekončí s létem, ale celý rok je tu provoz v kulturních a zábavních zařízeních.

Pamětihodnosti

Největší místní atrakcí města je asi 2 km dlouhá promenáda Šetaliště Franze Josefa, která se táhne podél pobřeží a je zastíněná bujnou a rozmanitou vegetací. Pěkný je i park Angiolina se záhony a keři a stejnojmenná vila (1844), která bývá i příležitostně otevřená veřejnosti. V západní části parku stojí nejstarší opatijský hotel Kvarner (1884) a blízko něho Umělecký pavilon Juraja Šporera, kde se konají výstavy současného chorvatského umění.
Z památek připomeneme kostely Zvěstování Panny Marie a sv. Jana (Jamese), fontánu Helios a Selena jako dílo sochaře Hanse Rathautského ( 1889 ) a sochu Dívky s rackem od Zvonka Cara (1956).

Opatija a ubytování

V Opatiji stojí řada luxusních hotelů z přelomu 19. století, ale i zcela nové a moderní, jmenujme třeba Admiral, Astorii, Bristol, Miramare, Savoy, Villu Ariston, Vila Vranješ, Millenium a W. A. Mozart. Po levnějším ubytování je třeba namířit na předměstí Volosko nebo či do Lovranu.

Opatija a voda

Jsou zde k dispozici čtyři městská koupaliště s pískovými plážemi, omezení je ve vzdálenosti pro lodní dopravu. Některé opatijské hotely mají své vlastní betonové pláže. Modrou vlajkou získaly za nejlepší podmínky pláže Slatina, Lido a Tomaševac.

Opatija a sport

Zde se provozuje především jachting a tenis, ale i kuželky nebo minigolf, kopaná či volejbal. Celá Istrie je protkána kilometry cyklostezek a pěší turisté tu mají ty nejlepší podmínky. Ve městě se konají různé sportovní akce, Pohár Opatije v jachtingu, Mezinárodní mistrovství mládeže v tenise do 12 let, Mezinárodní regata v květnu, regata Galiola Sun Adria a třeba i Mezinárodní turnaj v házené.

Opatija a kultura

Opatija má také bohatou nabídku nejrůznějších společenských a zábavných akcí. V ulicích se nachází proslulé kavárny a restaurace, je zde spousta nočních barů a diskoték. Ve městě i ve velkých sálech kasín a hotelů se konají koncerty vážné, populární i rockové hudby. Nejvýznamnější akcí je asi Liburnia Jazz Festival, ale jsou tu i pořady v letním divadle, filmové přehlídky a výstavy umění.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.