Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Města a městečka v Chorvatsku
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: December 12th, 2014

Kromě národních parků můžete spoustu zajímavostí objevit také v chorvatských městech. Největší z nich, hlavní město Chorvatska Záhřeb, je moderní metropolí s prvotřídními hotely, bohatými muzei a luxusními restauracemi, které odrážejí jeho kosmopolitní charakter.

Rakousko – uherský vliv, patrný v architektuře a politické atmosféře v Záhřebu a Varaždinu, směrem k pobřeží ustupuje. Tam je naopak cítit silnější vliv Benátek a Říma, jak je zřejmé z místních architektonických památek.

Druhým největším chorvatským městem je Split. Jádro tohoto živého střediska na břehu Jadranu tvoří Diokleciánův palác, který začal být budován již před dvěma tisíci lety. Pro toto „město ve městě“, zapsané na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO, jsou charakteristické rušné kavárny, bary a butiky, stejně jako typický středomořský ruch a život.

V Chorvatsku má co nabídnout každé město, městečko i vesnice. Všude budete vnímat historické kořeny země, o níž po staletí bojovali Řekové, Římané, Turci, Francouzi, Benátčané a Maďaři. Dědictví této pohnuté historie je patrné nejen u takových jedinečných památek jako dva tisíce let starého Římského amfiteátru v Pule či freskami zdobené Eufraziově bazilice v Poreči, ale připomene se vám i tehdy, kdy to očekáváte nejméně. Například když nad zdánlivě bezvýznamným městečkem spatříte benátskou zvonici, nebo při svých toulkách historickým jádrem města narazíte na přímou uličku, po níž chodili ještě Římané.

Záhřeb

Chorvatsko se pyšní také architektonickými klenoty domácího původu, mezi něž patří Šibenik a především nejpozoruhodnější město ze všech – Dubrovník, označovaný za „perlu Jadranu“. Toto úchvatné město, které bylo původně městským státem, se dochovalo ve své barokní kráse. Procházka historickým centrem Dubrovníku během slavného letního festivalu, nebo pozorování západu slunce nad Jadranem z unikátních městských hradeb, patří mezi nezapomenutelné zážitky.

Zajímavají vás více chorvatské destinace a nevíte které město navštívit – podívejte se na náš rozsáhlý cestovatelský průvodce chorvatskými destinacemi.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.