Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Vela Luka na ostrově Korčula
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: December 2nd, 2014

Velu Luku najdete na ostrově Korčula. Zatímco východní část ostrova má své centrum ve stejnojmenném městě, na západě Korčuly je největším sídlem čtyřtisícové letovisko Vela Luka.

Město, rozložené na kopcích okolo chráněného přirozeného přístavu, je hlavně střediskem rybářské flotily (vyrábí se tu i rybí konzervy). Záliv slouží jako bezpečný přístav pro jachtaře. Okolní pobřeží letoviska je rozčleněno na mnoho menších zátok, ve kterých jsou umístěny letní domy, apartmány a hotely. Město se rozkládá pod vrchem Spilinski rat a díky okolním pahorkům je chráněno před nepříznivýi větry. Ve zdejším podnebí se neobyčejně daří veškeré vegetaci. Úrodná půda je vhodná pro pěstování vinné révy, zeleniny a ovoce. Okolí je nejproslulejší olivovou lokalitou na Jadranu.

Z památek stojí za zmínku kostel sv. Josefa z poloviny 19. st. a také místní muzeum, m.j. se zajímavými pravěkými nálezy z nedaleké jeskyně Vela špilja. Ta se nachází ve svahu vrchu Pinski rat, vysoko nad městem. Jeskyně je volně přístupná a můžete se k ní dostat autem. Nálezy z ní mají expozici v Kulturním středisku ve Vela Luce.

Turisté tu vyhledávají především krásné oblázkové a kamenité pláže, a to jak v okolí Vela Luky, tak i na nedalekých ostrovech Ošjak, kterému se říká „ostrov zamilovaných“ a Proizd. Město je také známé jako lázně, blahodárně působící zejména na ženské choroby, nemoci dýchacích cest a pohybového ústrojí. Léčivé prameny vyvěrají na konci přístavu v zátoce Kale.

korčula velaluka

K ubytování slouží nově postavená hotelová aglomerace, kterou s centrem města spojuje cesta vedoucí kolem zátoky nebo lodní doprava. K dispozici jsou i soukromé apartmány nebo zdejší kemp. Vhodné podmínky jsou tu pro vodní sporty jako je potápění, windsurfing či jachting. Po okolí se můžete toulat po značených turistických a cyklistických cestách různé náročnosti. V samotném městě je mnoho restaurací, vináren a konob, které nabízejí skvělé místní pokrmy a vína.

 

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.