Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Petrinja ve středním Chorvatsku
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: November 15th, 2014

Petrinja je město se skoro 19 tisíci obyvateli, ale s připojenými osadami to je skoro 25 tisíc. Těch osad je ale víc jak padesát.

Město leží na řece Petrinjčice, která ústí ještě na území města do řeky Kupy. Nejjednodušší spojení do města je z nedalekého Sisaku (13 km) po silnici či vlakem.

Historie

Středověká Petrinja se uvádí poprvé již roku 1201, kdy bylo její centrum jižně od středu města dnešního tam, kde je ves Jakubovec. Tato ves byla zničena Turky vedenými pašou Hasanem, kteří si u ústí řek postavili pevnost. Chorvatské vojsko vedené Erdődym Thomasem se marně snažilo Turky vyhnat a zastavit výstavbu nové pevnosti. V červenci 1592 paša Hasan vyhrál bitvu u Brestu a překročil řeku Kupu a znovu porazil chorvatskou armádu a obsadil Sisak.

Když pak byli roku 1594 a po jejich návratu znovu 1595 Turci vyhnáni, v místě spálené pevnosti se rozvinulo nové město velkého vojenského a obchodního významu.

Význam města vlastně poklesl až ve 20. století na úkor Sisaku, které mělo daleko lepší dopravní spojení a větší možnosti rozvoje průmyslu.

Dnešní Petrinja

Po 2. světové válce se v městě začal rozvíjet hlavně masný průmysl v podniku Gavrilović. V bojích po roce 1991 bylo město značně poškozeno. Dnes jsou zde vedle zmíněného Gavrilovice další podniky Slavijatrans, IGM Ciglana (cihelna), Solidum Žužič, Paradizo okusi a další. Významné v okolí je i zemědělstvím zejména chov skotu a pěstování kukuřice a dalších plodin včetně ovoce a vína.

Kultura

Ve městě působí od roku 1808 dechovka, která má dnes kolem 40 členů. Dále je zde Big Band a ZUŠ, kde se děti i dospělí učí hrát na hudební nástroje. Muzeum bylo zrušeno ve městě v roce 1941, ale působí zde Galerie Krsta Hegedušiće, Galerie Žiliči, Zahradní centrum Kaktusy – Bešlič s největší sbírkou kaktusů a sukulentů v Chorvatsku a doporučujeme si prohlédnout bohaté etnologické sbírky ve Family Hosie. Každodenní kultura se soustřeďuje do divadla a veřejné knihovny.

Tradice

Ve městě byla dlouhá tradice vyšívání a jiných textilních domácích technik, nicméně dnes je to zejména keramika. Tu zde vyrábí celá skupina významných umělců.

Město slaví svůj den na sv. Vavřince (10. srpna), který oslavuje několikadenním maratonem různých programů od náboženských přes kulturní, zábavní i sportovní. Z dalších tradičních akcí to je třeba karneval.

Památky a zajímavosti města a okolí

Ve městě je největší památkou barokní kostel sv. Vavřince z roku 1780. Střed města má dnes převážně barokní a klasicistní domy, ale nejatraktivnější je Strossmayerova promenáda jako zahradnická památka. Město je plné zeleně, parků se vzácnými stromy, je zde např. lípa zvaná Ilirka zasazená Napoleonovými vojáky.

V Dolní Budičině můžeme obdivovat kaštanové lesy, Ďáblův vodopád a v lese zříceniny hradu z 16. století a také zbytky římského akvaduktu. Vesnice žije bohatým folklórním životem.

Petrinja

V Brestu Pokupském stojí dřevěný kostelík, stála zde roku 1580 i pevnost Brest proti Turkům. Ve vsi Gora najdeme zříceniny starého templářského hradu. Turisticky je přitažlivý vrch Čepel s vysokou “pyramidou” a na úbočí se zříceninu kostela v Hrastovici. Osada Pecki je známá svou zříceninou hradu.

Hrvatski Čuntič má malý františkánský klášter s kostelem z roku 1702 a přes vesnici jsou na malém vršku zbytky hradu z 16. století. Osada Hrastovica má také zbytky hradu, ale i sáňkařskou dráhu a lyžařský vlek. Řadu místních hradů doplňuje i Klinac, kde najdeme také horolezecké terény.

V okolí se dochovalo několik dřevěných kostelíčků, třeba ve Staré Drenčině, ale i množství dřevěných staveb starých 200 i více let.

Sport

Nejvýznamnějším odvětvím sportu je zde wrestling, již od roku 1948. Z klubu vyšel Vlado Lisjak, který v roce 1984 získal na olympiádě v Los Angeles zlatou olympijskou medaili.

Město je známé i motokrosem a silniční cyklistikou, vodním pólem a i dalšími více či méně populárními sporty.

Relaxace

Na břehu Kuky je pěkné koupaliště, ale důležité místo má i lov a rybaření. Petrinjská promenáda je pěší stezka dlouhá 6,5, která vede podél řeky a okolními vrchy. Cyklisté zde mají tři značené cyklistické trasy po okolí.

Petrinja sice nepatří mezi nejnavštěvovanější chorvatské destinace, ale mají určitě co nabídnout, ať již poklidné město, tak pěkná nábřeží a hlavně rozsáhlé lesy na jihozápadě od města.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.