Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Ostrov Krk: Perla Jadranu
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: September 20th, 2014

Pokud vybíráte místo své letní dovolené, a rádi byste jí prožili v krásném prostředí, plném moře slunce, skvělého jídla, kultury a přírody, určitě byste měli uvažovat i nad některým z Chorvatských ostrovů. Jedním z nejkrásnějších je ostrov Krk, kterému se přezdívá perla severního Jadranu. A je nutno říci, že si toto přízvisko plně zasluhuje.

Díky své rozloze 409 km čtverečních se řadí na první místo co do rozlohy chorvatských ostrovů a celého Jadranu. Již před 30 lety byl tento ostrov propojen s pevninou díky 1 300 metrů dlouhému mostu. Ten se okamžitě stal jakýmsi symbolem celého ostrova a díky němu je ostrov dopravně výborně dosažitelný.

Na severozápadě tohoto ostrova panuje mírnější podnebí. Skalnatý jihovýchod je však vystaven náporům větrů Bora, které z toho místa dělají lehce pustou oblast. Vnitrozemí ostrova pak přímo bují nejrůznější vegetací a faunou. Celý ostrov je jako by přepásán vápencovou plošinou s nejvyšší horou Obzova s 569 metry nad mořem. Celá krása ostrova spočívá hlavně v jeho rozmanitosti. Nalezneme zde nádherně vonící lesy, úžasné starobylé vinice, vysoká skaliska a krásné oblázkové či písečné pláže.

ostrov krk chorvatsko

Dávnými obyvateli ostrova byli Liburnové. Po nich přišli Římané, kteří zde také založili dvě hlavní osady. Z římského období se na ostrově dochovaly nejrůznější památky, jako například části hradeb, vil a lázní s úžasnými mozaikami. Později ostrov patřil Frankům i Byzanticům a dokonce i Benátčanům. Důkazem starodávnosti aglomerace s Krku jsou nejen římské pozůstatky, ale také jednoduchost místních kostelů.
V současné době je tento ostrov znám zejména díky turismu a také skvělému vínu Vrbnička Žlahtina. Tato odrůda vína je specifická tím, že jí nikde jinde na světě nelze pěstovat, pouze zde na Krku. Právě vinařství je zde živností přes 18 000 obyvatel. 

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.