Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Navštivte zelený skvost Istrie, národní park Brijuni
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 27th, 2017

Na západním pobřeží Istrijského poloostrova se rozkládá Brijunské souostroví tvořené 14 ostrovy. Národní park zde byl vyhlášen v roce 1984 a je známý svou středomořskou vegetací, například cesmínovými duby, macchii, košatými borovicemi či cypřiši.

Cestovní ruch zde má velmi významnou pozici. Není se ostatně čemu divit. Například na největším z ostrovů, Velom Brijunu, se nachází malebný park s eukalypty, libanonskými cedry, bambusy a palmami. Návštěvníci se také mohou těšit na safari park s divokými zvířaty včetně jelenů, bažantů, pávů, muflonů nebo zeber.

Biologická různorodost

Většina ostrovů není trvale obydlena, avšak příjemné podnebí sem láká turisty během celého roku. Výlety se často plánují z městečka Fažana, odkud jezdí pravidelná lodní linka. Brijunské ostrovy se díky své geografické poloze, geomorfologii a různorodosti stanovišť vyznačují velkou biologickou různorodostí. Jsou bydlištěm asi 680 druhů rostlin a 250 živočišných druhů, přičemž velkou část plochy zaujímají pěkné parky a travnaté plochy se skupinkami palem a dalšími exotickými rostlinami, jako jsou eukalypty, sekvoje, cedry, bambusy aj. Ostrovy jsou také stanovištěm četného ptactva, dokonce byla na jednom z ostrovů vyhlášena ornitologická rezervace.

Pro milovníky historie i sportu

V národním parku se také zachovaly pozůstatky původního osídlení, obzvláště z římského období. V zátoce Verige je to například letní sídlo římského císaře, loděnice a solné bazény. V zátoce Dobrika mohou turisté obdivovat byzantskou opevněnou tvrz. V 19. století zde pak vznikl jedinečný opevněný systém, jehož úkolem bylo chránit válečný přístav a město Pula.

Nejen milovníci historie si na ostrovech přijdou na své. Pro návštěvníky je připravena i pestrá sportovně-rekreační nabídka. Můžete si zde vyzkoušet například windsurfing nebo jachting, na souši golf, tenis, lukostřelbu, týmové hry, také si vyzkoušet projížďku na koni, zapůjčit jízdní elektrický automobil.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.