Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Mala Duba
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: November 27th, 2016

Jižní část Makarské riviéry si užívá klidného moře skrytého za ostrovem Hvar, a jedním ze známých rekreačních středisek je zde osada Mala Duba. Ta patří pod obec Živogošće, ale sama nabízí vcelku velmi dobré možnosti pro rekreaci.

Doprava

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mala Duba leží těsně na pobřeží, ale na straně od pevniny ves obchází pobřežní magistrála D8. Jihovýchodně z Makarské je to sem 22 km, ze Splitu 102. Na druhou stranu z Ploče, kam spíše pojedeme na výlet, než bychom sem přijížděli, je to 32 km a z Dubrovníku 132 km. Pokud využijeme nejrychlejší možnosti, a to je dálnice, z A1 (E 65) z exitu 29 to je do Male Dube 40 km, od exitu 30 pak 43 km.

Uvažuje se a již i plánuje výstavba další silnice mezi dálnicí a pobřežím se třemi tunely ve směru Ravča – Drvenik, v této akci by se měl vybudování nového trajektového přístavu zde u Male Dube, který by pak nahradil již nevyhovující drvenický přístav. Význam osady by se pak velmi povýšil.

Historie

Oblast Male Dube byla osídlená již v době kamenné, a to známým kmenem  Ilyrů. V okolí se po nich nalézají hroby. Po nich se zde dochovaly zbytky římských staveb, a to vesnických vil právě i na katastru Male Dube.

Příroda

Ves leží na úpatí pohoří Biokovo s nejvyšším vrcholem Velká Kapela (Sutvid) s výškou 1155 (či 1160?) metrů nad mořem. Stráně jsou porostlé tradiční středomořskou vegetací, mnohdy ale velmi pichlavou. Zeleň zde sahá do výšky kolem 300 metrů, ovšem od hřebene Biokova na druhou stranu, kde již není tolik pod slunečním žárem, zeleň, tedy kleče, sahají až k nejvyšším vrcholům. V nižších polohách rostou i mandarinky, olivovníky a fíkovníky.Vápencové pohoří je rozbrázděné mnohými strmými roklemi, spíše stržemi.

Na druhou stranu Mala Duba nabízí pohled ne protilehlý ostrov Hvar ve vzdálenosti 4,2 km.

Pláže

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Letovisko Mala Duba je dáváno za nejlepší příklad turistické destinace, kdy leží přímo u moře obklopené krásnou přírodou a s břehy lemovanými blýskavými plážemi s jasem bílých kamenných oblázků. Na první pohled toto spojení může někomu vyvolat dojem, že je v ráji. Ale abychom se dostali na slunné pláže, ty jsou zde lemovány staletými borovicemi, které nabízejí tolik žádoucí stín v největších vedrech. Pláže, co jsme o nich napsali, patří asi k tem nejkrásnějším po celé Makarské riviéře. Většinou mají také velmi malý sklon do moře, proto jsou vhodné i pro nejmenší děti. Pláže se s mnohými romantickými zákoutími táhnou od Male Dube oběma směry, nedaleko jsou i dvě nudistické pláže.

Cestovní ruch

Mala Duba je jen malou osadou, kde nemůžeme čekat velký ruch jako ve významných rekreačních centrech, přesto zde najdeme vše potřebné ke strávení příjemné dovolené. Je zde supermarket, restaurace, ale zejména velké možnosti ubytování .Jsou to převážně apartmány, jmenujme Alvin, Bajamu, Drazan, Galerii M, Ivonu, Kalacic, Karlu, Kike, Ludmilu, Milana, Palminu Smiljanu a další.

Najdeme zde možnost různých sportovních aktivit, plavby lodí, ale také horské túry po Biokovu, ale také se nabízejí animační noční programy.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.