Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Poloostrov Pelješac
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: October 15th, 2016

Poloostrov Pelješac je 65 km dlouhý poloostrov v jižním Chorvatsku, je druhým největším poloostrovem v této zemi. Je sice spojen z pevninou, ale v jádru se geograficky blíží k ostrovu. Byl geologicky vytvořen skalnatým podmořským hřebenem, podobně jakou sousední ostrovy Hvar, Korčula, Mljet a další.

Doprava

Poloostrov je přístupný silniční sítí, odbočkou D414 z pobřežní magistrály D8 asi 50 km severozápadně od Dubrovníku a stejně tak 50 km jihovýchodně od Ploče. Páteřní silnice ostrova D414 měří celkem 82 km a spojuje většinu hlavních středisek, či k nim vedou odbočky. Linková doprava je na poloostrov z Dubrovníku

Na poloostrov se dá dostat samozřejmě i lodí či trajektem. Pravidelná linka sem vede ze Zmíněné Ploče do přístavu Trpanj v délce 14 km. Z Orebiče odplouvají trajekty na protější Kurčulu, a to pouhých 3,5 km. Trajektová linka z Prapratna (nedaleko Stonu) míří na ostrov Mljet v délce 10 km.

Na poloostrově byly vybudovány v několika místech improvizované heliporty

Příroda

Prapratno,_CroatiaPoloostrov je krasový s nejvyšším bodem 961 m (Sveti Ilija). Zdejší vegetace je středomořská, tedy bohatá a velmi rozmanitá. Hlavními stromy jsou různé borovice, cypřiše, duby a další. Na krasových úbočích se můžeme s divokými orchidejemi, ale jsou také osázená olivami, vinnou révou, ale i citrusy, rostou zde i granátová jablka, mandarinky, fíky, mandle i pomeranče. V podrostu najdeme mnohé aromatické rostliny, jako jsou máta, rozmarýn, šalvěj, levandule, majoránka aj. Z mnohých zajímavostí uvedeme horu St. Eliase v západní části, kde roste endemit, skalnička kakost dalmatský a další vzácnosti.

Ze zvířat se zde vyskytují šakali a z dalších třeba ovce tlustorohé, kanci, králíci, bažanti a také zákonem chráněné želvy. Uměle zde byli vysazeni mufloni.

Osídlení

Historie osídlení je zde dlouhá, najdeme zde stopy po Illyrech, Římanech a i po starých Slovanech. V roce 1333 získala poloostrov Dubrovnická republika, což byl začátek ohromného rozvoje. Dnes se poloostrov dělí na několik obcí.

Město Orebić leží na západní straně, rekreanti zde vyhledávají především písečné i oblázkové pláže v zálivu Trstenica. Město má přístav, ale také mnohé památky, zejména námořní muzeum v bývalé radnici a goticko-renesanční františkánský klášter.

Obec Trpanj se rozkládá na severním pobřeží poloostrova a byly zde objeveny římské mozaiky v parku pod kopcem Gradina, což zase bylo hradiště Illyrů. Nejstarší kostel středověké Trpanje stojí na zbytcích římské vily. Pro rekreaci je zde ubytování v hotelu Faraon a soukromých apartmánech, byla vybudována dnes velmi oblíbená promenáda po nábřeží od opuštěné továrny na zpracování ryb až po zátoku Blace s léčivým mořským blátem. V sezoně je zde skoro každý den nějaká kulturní akce, zejména folklorní. V noci je tu slyšet teskné dlouhé vytí šakalů.

Obec Janjina ve vnitrozemí najdeme na úpatí dalšího vrchu Gradina, česky Hradiště. (224 m n. m.). Ves se skládá ze dvou částí, z hlavní a malého rybářského přístavu Zabreže. U hřbitovního kostela sv. Štěpána byly objeveny zbytky římské vily, jsou zde i pozůstatky předrománského kostela sv. Jiří a středověkého hřbitova.

peljesac-521232_960_720Město Ston leží u úžiny spojující poloostrov s pevninou a jde o staré pevnostní město Dubrovnické republiky. Během 14. a 15. století se zde postavilo jedno z nejmohutnějších opevnění v rámci celé tehdejší Evropy. Jde o dva pásy hradeb v délce 5,5 km s věžemi a několik menšími i většími pevnostmi. Současně vzniklo i urbanisticky řešené město s patnácti bloky domů. Zdejší moře je tak čisté, že se najdeme ústřičné farmy, které produkují ročně asi 2 miliony perel.

Žuljana je malá obec a přístav v hluboké zátoce stejného jména ve střední části poloostrova. Kolem najdeme okouzlující přírodu s bohatou vegetací, velké a pěkné oblázkové a pískové pláže. Celou vesnicí prochází jedna dlouhá pláž, několik dalších je jich za vsí. Restaurace nabízejí domácí vína a místní speciality. Okolní zátoky jsou vhodné pro mořský rybolov, surfování, jachting a hlavně potápění, včetně možnosti návštěvy německého torpédového člunu. Provozuje se zde i turistika, trasy vedou na okolní kopce. Vrch Sv. Ivan z nadmořské výšky 469 m nabízí rozhled na pobřeží a na ostrov Mljet. V letní sezóně je ve vsi čilý rekreační ruch, je tu například kemp.

Cestovní ruch

Některé možnosti jsme již uvedli, poloostrov patří k místům, která se jen těžko opouštějí. Z významných ubytovacích zařízení můžeme zmínit v Orebiči Pension Villa Antonio, hotel Aminess Grand Azur i třeba Mobile Homes Adriatic Camping – Perna. Orebič nabízí největší množství dalších hotelů, apartmánů a podobně z celého poloostrova. Ve Stonu lze využít Hotel Ostreu, Apartments Vlasic či Holiday Home Villa. Janjina nabízí apartmány Leo. Za nejkrásnější část pobřeží poloostrova Pelješac se pokládá úsek mezi letovisky Orebić a Viganj.

Poloostrov nabízí také mnoho možností k aktivní dovolené, jako je rybaření, ale i vodní sporty, zejména vodní lyžování, surfování, ale i plážový fotbal a volejbal. O možnostech potápění byla již zmínka, ale najdeme zde potapěčské kluby v Zuljaně, Trsteniku, Orebiči, Viganje a v Kucisti. Vnitrozemí je také pěkné nejen pro pěší výlety, ale i cyklistiku.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.