Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Národní park Krka – území jezer a vodopádů
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: October 8th, 2016

Park se nachází v centrální části Dalmácie, nedaleko města Šibenik a se svými jezery a vodopády je jednou z nejvýznamnějších přírodních památek Chorvatska. Nejlépe se k němu dostanete z Primoštěnu, Biogradu na Moru nebo Murteru.

Území parku

Do národního parku dojedete autem, které lze zaparkovat na parkovišti v Lozovacu, kde se nachází jeden ze vstupů do parku. Do centra parku pokračujete autobusem. Cesta kaňonem je plná serpentin. Ty vám ovšem poskytují nádherný výhled do údolí stejnojmenné řeky Krka. Z cílové stanice autobusu vede několik různě dlouhých pěších stezek kolem vodopádů, které jsou hlavní zajímavostí parku a lákají každoročně velké množství turistů. Nejkrásnější je bezesporu Skradinski buk, jehož největší atrakcí je koupání v laguně, což je vlastně takový přírodní bazén na konci kaskády. Tato místa proslavil i slavný náčelník Vinnetou – natáčely se tu některé scény k filmu.

krka-987021_960_720Nad vodopádem stojí staré kamenné domy a mlýn, který je nejzachovalejší ze všech staveb na řece Krka. Mlýn je stále v provozu, ale v současnosti již pouze jako ukázka pro návštěvníky. Nachází se zde i restaurace, ve které můžete ochutnat pstruha vyloveného přímo z náhonu.

Parkem lze také projet na výletní lodi. Jízdenky nabízejí cestovní kanceláře okolních měst (Šibenik, Vodice). Pokud chcete vidět celý okruh, rezervujte si dva dny. Jeden okruh vede ke klášteru na ostrově Visovac a k vodopádu Roški slap. Druhým okruhem se dostanete ke klášteru Krka a zříceninám hradů Nečvengrad a Trošenjgrad.

Řeka Krka vytvořila nezapomenutelnou krajinu, v níž můžeme spatřit řadu vodopádů a přírodních přehrad, které jsou v kontrastu s vyprahlou rovinou, kterou také protéká.

Ubytování poblíž parku

waterfalls-1030241_960_720Chcete – li na tomto nádherném místě strávit nějaký čas, ubytovat se můžete v částečně zalesněném kempu, který se nachází nedaleko parku. Zároveň je vhodný jako výchozí bod. Majitelé kempu nabízejí, v rámci své selské domácnosti, domácí stravování. Další možnosti máte v apartmánech či privátech nedaleko Národního parku. Velké množství ubytovacích zařízení se nachází i ve městě Lozovac (jedna ze vstupních bran do parku).

Tak neváhejte a vydejte se do jedné z nejkrásnějších a nejpozoruhodnějších oblastí jadranského přímoří.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.