Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Do Chorvatska na lanýže: Kde tuto lahůdku ochutnat?
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: August 22nd, 2016

Když se řekne lanýž, někteří z nás si možná vybaví čokoládové bonbony. Ale pro gurmány je to jedna z nejznámějších kulinářských specialit.

Lanýže

Patří k rodu jedlých podzemních hub. Rostou hlavně v dubových a dalších listnatých lesích v hloubce asi 20 – 30 centimetrů pod zemí. Je tedy složité je najít. K jejich vyhledávání se proto používají speciálně cvičení psi nebo prasata – mají daleko lepší čich. Pro svůj vzácný výskyt jen v málo lokalitách a pro obtížnost jeho objevení, je lanýž ceněn velice vysoko.

Tato aromatická houba je bohatá na proteiny a minerály a má aromatickou kořeněnou chuť. Již v historii jim byly přisuzovány afrodiziakální účinky. Nejžádanější druhy rostou ve Francii a Itálii, ale znalci za nimi jezdí i do Chorvatska na Istrijský poloostrov.

food-560988_960_720

 

Istrijský poloostrov

Je to skalnaté pobřeží s nádhernými plážemi a zátokami, průzračným tyrkysovým mořem, historickými památkami, restauracemi s čerstvými rybami a mořskými plody. Tuto oblast zná většina z nás jako jednu z nejhezčích chorvatských destinací, která bývá navštěvována především v letních měsících. Istrie však není jen zajímavé a krásné pobřeží Jaderského moře, je známa i z mnoha jiných hledisek. Protřelí gurmáni vědí, že Istrijský poloostrov je jednou z mála lokalit, kde se vyskytuje lanýž.

Ve vnitrozemí poloostrova se nachází Motovunské lesy, které jsou důležitým místem pro výskyt lanýžů. V těchto lesích rostou převážně duby, jasany a jilmy ve vápenité půdě a právě tyto podmínky lanýžům nejvíce prospívají.

Jejich sklizeň probíhá od září do listopadu a v souvislosti se sklizní pořádají obce v této oblasti Dny lanýžů. Slavnosti se konají v říjnu, kdy vrcholí lanýžová sezona. Probíhají zde různé ochutnávky, výstavy a veletrhy. V těchto měsících také přijíždějí do Chorvatska mnozí gurmáni a místní restaurace zažívají tzv. lanýžovou sezonu – připravují různé lanýžové speciality. Ze sběru lanýžů se během staletí stala zajímavá tradice, která je doprovázena nejrůznějšími druhy činností – například rozeznění všech zvonů v okolních vesnicích při začátku i konci sezóny.

croatia-565571_960_720

Lanýže dnes můžete ochutnat pouze ve vybraných luxusních restauracích a pro svou vzácnost bývá cena značně vysoká. Na Istrii jsou místní obyvatelé pyšní, že tato pochoutka roste i na jejich území a úzkostlivě si střeží i recepty na úpravu lanýžů.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.