Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Biševo
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: April 4th, 2016

Biševo je ostrov o rozloze 5,8 km2, doslova již vystrčený západně od chorvatské pevniny do volného moře, vzdálený 65 km jihozápadně od Splitu přes ostrov Šolta a sousední ostrov Vis. Od toho je vzdálen pouhých 4,2 km.

Doprava

Ostrov se nachází 5 km jihozápadně od přístavu a města Komiža, s nímž je je spojen v průběhu celého roku trajektem. Na sotrově jsou je polní cesty, které spojují všechna významnější místa.

Příroda

Ostrov Biševo je vytvořen z vápence, je značně kopcovitý a nejvyšším bodem je vrch Straženica 246 m. Uprostřed ostrova mezi dvěma hřbety leží nevelké úrodné pole. Severní část ostrova místy pokrývá borový porost a zbytek má již jen porost makchie, ale také tu jsou plochy s holými skálami. Pobřežní pás moře je bohatý na podvodní život.

Biševska_uvala_PoratNejvětším pokladem ostrova je ale 14 jeskyň, z nichž je nejznámější Modrá jeskyně. Tu objevil baron Eugene Rausoonet v roce 1884, Jeskyně je přístupná nízkou skalní branou, ale jen za klidného moře, je dlouhá 31 m a široká 18 m. Světlo sem proniká skalním otvorem pod vodou a lomem paprsků vzniká nádherná hra barev od stříbřitě modrošedé po zelenomodrou, obdobně jako v proslulé Modré jeskyní na Capri. Výlety sem pořádají cestovní agentury ze Splitu, Hvaru, Starého Gradu, Visu, Komiži a dalších míst. Obvykle se sem pluje na menších člunech z přístavu v zátoce Mezuporat na východním pobřeží ostrova. Do jeskyně se platí vstupné, které ale může být v ceně zájezdu, je sem možno připlout i individuálně.

Známá je i Medvidina spilja, kde sice nejsou medvědi, ale tuleni středomořští, chorvatsky morska medvjedica. Ty tu ale již neuvidíme, patří již mezi téměř vyhynulé obyvatele vod Středozemního moře. Jeskyně je přístupná také z moře a je dlouhá 160 metrů. Na konci úzkém konci je pak malá pláž..

Osídlení

Na ostrově bylo objeveno osídleno již z pravěku i z starověku, dnešní osídlení má ale tradici v roce 1050, kdy zde benediktini založili klášter.

Uvala_PoratTen byl po dvou stoletích ale opuštěn z nebezpečí od pirátů z Omiše. Vedle zříceniny kláštera stojí kostel sv. Sylvestra z 11. století.

Dnes je zde jen stejnojmenná osada Biševo, kde žije jen 14 obyvatel, další lidé pak bydlí v domcích na pobřeží ostrova. Obyvatelé se věnují zemědělství (vinní réva, olivy, fíky) a rybaření, v posledních letech se tu rozmáhá cestovní ruch. V minulosti zde bylo osad více, Salbun, Porat, Mezuporat na pobřeží a ve vnitrozemí Vela Gora, Potok či Pole. Před 100 lety žilo totiž na ostrově asi 200 lidí, někteří se přestěhovali jen na vedlejší Vis do Komiže a dodnes zde mají své vinice, olivové háje a v létě zde žijí.

Cestovní ruch

Biševo je oblíbeným výletním místem, zejména ve spojení s Modrou jeskyní, ale jde zde i pěkné koupání a na mnoha malých plážích se pořádají soukromé pikniky, zejména s konzumací ryb. Vyhlášená pláž je v zátoce Porat na západním pobřeží ostrova, která má písečné dno. Na ostrov ale míří i milovníci vodních sportů, zejména sportovní rybáři. Najdeme zde ubytování v soukromí i restauraci s rybímu specialitami. Biševské přístaviště s malým molem je chráněné před bórou i jugem, lze přistát i v zátoce Mezuporat, kde je molo pro přistávání výletních lodí chráněna před jugem.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.