Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Záhřeb pohledem z Dolního města
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: August 2nd, 2015

V pamětihodnostech, a tak i v turistických místech hlavního města Chorvatska se nachází řada památek z Dolního města. V Dolním městě, které je spolu s Horním městem (Gradec) samotným jádrem Záhřebu, můžete jako nejen letní turisté navštívit například náměstí bana Jelačiče. Toto hlavní a nejživější náměstíčko pod Kaptole je zároveň středem pěší zóny, která zahrnuje i hlavní obchodní ulici IIica.

Ve výčtu chorvatských katedrál je nutné, zmínit i tu ze záhřebského Dolního města, která je srbskou ortodoxní katedrálou, vybudovanou v devatenáctém století na náměstí Cvjetni trg.

Záhřeb

Milujete-li divadlo, i zde o něj není nouze, Dolní město má samotné národní divadlo, které bylo vybudováno v roce 1895.

Zeleň si užijete zase v Zelené podkově – v komplexu parků v jižní části Dolního města, který vede až k nádraží. Západně odtud pak navazuje Botanická zahrada, která má rozlohu asi pěti hektarů a má vysázeno asi deset tisíc rostlinných druhů.

Doprava

záhřeb chorvatskoTeď k dopravě, která je v hlavním městě samozřejmě silniční, městská, železniční a letecká. Silniční doprava Záhřebu umožňuje většinu hlavních dopravních tahů, vede odtud celkem pět dálnic, které směřují dále do všech částí Chorvatska. Hlavním městem Chorvatska také prochází dva ze tří panevropských koridorů. Hlavní dálniční obchvat kolem Záhřebu sleduje jižní trasu, na kterou se postupně napojují významné chorvatské dálnice, jako je A1 do Dalmácie, A3 do Slavonie a dva dopravní tahy na sever do Slovinska.

 

Městskou dopravu zde tvoří síť tramvajových a autobusových linek, které využijete zejména jako turisté. Veřejná doprava je rovněž doplněná příměstskými železničními spoji a dalšími druhy dopravy, jako je například hojně užívané taxi. Tramvajovou dopravu zajišťuje záhřebský podnik Zagrebački električni tramvaj (ZET), který kromě jiného provozuje i lanové dráhy, zajišťující překonávání výškových rozdílů zejména v severní části Záhřebu.

Zajímavosti

Pro zajímavost – první elektrická tramvaj vyjela z města 18. srpna 1910 a do dnešního dne se místní dopravní síť se svými cca 15 linkami denních i nočních spojů, rozrostla na 116 km. Autobusová síť pak v oblíbenosti jako sekundární tramvaje doplňuje, má přes stodvacet linek, v centru Záhřebu však slouží i sama lanová dráha, a to od roku 1890. Ta spojuje dvě části historického města, které odděluje jejich rozdílná výška. Místní lanovka patří mezi nejkratší svého druhu na světě, cestujete v ní ani ne minutu, nicméně touto kuriozitou se hlavní město Chorvatska dostává do centra zájmu turistů.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.