Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Jastrebarsko
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: March 20th, 2015

Jedno z menších a zajímavých městeček v Chorvatsku je bezesporu i Jastrebarsko. Má dobré dopravní spojení a může nabídnout pěkné možnosti pro turistiku, cykloturistiku i na své si tu přijdou milovníci přírody. Takže, až pojedete kolem, zastavte se.

Poloha a doprava

Jastrebarsko leží asi 410 kilometrů jihozápadně od Záhřebu, přibližně v polovině cesty na Karlovac. Městem prochází silnice D1 právě z Karlovace do Záhřebu, ale nedaleko je i dálnice A1, od Záhřebu je tu exit 2. Také je sem spojení po železnici opět z Karlovace do Záhřebu.

Historie

Jastrebarsko se poprvé připomíná v roce 1249,kdy již bylo centrem obchodu a soudu, roku 1257 od krále Bély IV. dostalo statut svobodného královského trhu a erb, který má dodnes – v modrém poli jestřáb v přírodní barvě. V letech 1519 až 1848 města vlastnil šlechtický rod Erdödy. Od poloviny 19. st. se město intenzivně rozvíjelo, zejména pak po získání železničního spojení (1865). Den města Jastrebarsko slaví 13. listopadu mna paměť toho, že ho v roce 1991opustila jugoslávská armáda.

Památky

Kostel biskupa sv. Mikuláše, Erdödyjský zámek a parku kolem něho s rybníkem, františkánský klášter a kostel Nanebevzetí Panny Marie, kaple sv. Ducha a řecký ortodoxní kostel Proměnění Páně.

Památky v okolí

Oršićský hrad a farní kostel svatého Antonína poustevníka v Slavetići, zámek Zwilling (Ribograd) v Crne Mlake a spousta kostelů a kaplí v okolních vsích.

Příroda

V okolí je určitě nejvýznamnějším místem po stránce přírodní ptačí rezervace v Crne Mlake, kde se zachovala příroda v téměř v původní podobě. Jde o velkou duby zalesněnou nížinu o jedinečné hydrografické a vegetačních charakteristice, zejména zde nalezneme velký počet ptačích druhů, které je pozoruhodné v evropském a světovém měřítku.

Cestovní ruch

Ve městě se pořádají některé významné kulturní, společenské a sportovní akce, zejména můžeme jmenovat Jaskanské vinařské slavnosti či Veletrh řemesel. Ve městě působí Požárnický orchestr. Bohatství kulturního dědictví je uloženu a veřejnosti představováno v krásně upraveném městském muzeu.

Jastrebarsko

Nabízejí se tu ale i různé možnosti rekreačních aktivit, jako je třeba paragliding z Japetiće a Plešivice, motokrosová dráha v Mladině a cyklistické, pěší i horské stezky překrásnou přírodou Žumberku a Samoborských hor. Známá jsou i místní rodinná hospodářství na Plešivické vinné cestě, ze které se neodchází bez lahve dobrého vína.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.