Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Istrijské město Buzet a jeho okolí
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: March 12th, 2015

V severní chorvatské části Istrijského poloostrova leží historické město Buzet. Nabízí velké možnosti jak pro pokojený dovolenkový pobyt, tak i pro další aktivity, zejména pro turistiku pěší, na kole, ale i projížďky autem po zajímavých místech. Některá z nich vám nyní krátce představíme.

Roč

Malé městečko Roč se nachází asi 10 km východně od Buzetu na silnici D44 spojující Buzet s Lupoglavem a zde procházející rychlostní silnicí A8 od Rijeky, pod osadou je i železniční zastávka.
Roč patří do řady malých městeček na kopci, kde vznikly zejména z obranných důvodů. Konkrétně zde to bylo již v pravěku Ilyry, pak se ještě osada rozrostla v římskou pevnost a ve středověku na opevněné město obklopené hradbami s věžemi, velkou branou a brankou. V době 15. a 16. století bylo město centrem chorvatského písemnictví, bylo zde vydavatelství a tiskárna založená na nejstarším slovanském písmu hlaholicí.
Nejvýznamnější památkou je románský kostel sv. Rocha v interiéru zdobený freskami ve dvou vrstvách z 14. a 15. století. Kostel sv. Antonína má na zdech nápisy hlaholicí. Třetí kostel je farní a zasvěcen sv. Bartoloměji.
Roč je také znám svými amatérskými hudebníky, pořádá se zde každoročně v květnu konference “Akordeon Roč”, kde se sejdou hráči na diatonické akordeony, zde jim říkají Triestiny.

Hum

Hum leží 7 km jižně od Roči a jde údajně o nejmenší město na světě. Podle legendy vzniklo, když Giganti stavěli skalní města v údolí Mirny a ze zbývajících kamenů postavili Hum. To se poprvé zmiňuje v roce 1102. Jeho městské hradby byly postaveny v době bojů Benátčanů s Turky. Na západní bráně města jsou dva nápisy v hlaholštině. Brány jsou vyzdobeny zejména na Den města….
vedle toho, že je Hun znám jako nejmenší město, v poslední době dostává přízvisko i město brandy. Existuje zde původní recept a vždy na konci října se zde koná Výstava brandy, kde výrobci z celé Istrii soutěžit o nejlepší brandy. Městu dominuje kamenná městská věž a zvonce (1552) nad branou vedle kostela Nanebevzetí p.Marie z roku 1802.
Dnes má Hum 17 obyvatel, ve zdejší krčmě lze ochutnat některé z typických istrijských specialit nebo si koupit suvenýr.

Sovinjak

Ves Sovinjak leží 7 kilometrů jihozápadně od Buzetu. Stará tradice praví, že římská císařovna Livia Drusilla objednávala a pila jen víno Pucinum ze Sovinjaku, proto bylo tak slavné. Na začátku října každého roku se zde koná na Bílou neděli folklorní festival, když se mohou ochutnávat zdejší vína a sekty. Ovšem mimo výroby kvalitních vín je Sovinjak také známý pro výrobu kvalitního “tekutého zlata”, olivového oleje.
Z pamětihodností osady, která,á necelých 30 stálých obyvatel, zmíníme pod staletým kaštanem sluneční hodiny a zdejší velký farní kostel, od kterého je úchvatný pohled do úzkého údolí a do polí a vinohradů v těchto odlehlém koutu země.

Vrh

Vrh se nachází 11 km jihovýchodně od Buzetu, malý kousek jihovýchodně od Sovinjaku přes údolí řeky Senice. Malé istrijské městečko se rozrůstá na kopci severně od Butoniga jezera a jeho výjimečná poloha umožňuje shlédnout z vrcholu zvonice více jak 130 měst a vesnice na Istrijském poloostrově. Dominantou městečka je v horní části farní kostele Nanebevzetí P. Marie z roku 1231 s kamennou sochou s hlaholických nápisy. Další památkou je kaple sv. Antonína z 15. st., se deskou s hlaholským textem.

Kotli

Buzet Istrie

Vodní mlýn Kotli je 8 km jihovýchodně od Buzetu, jde o jedno z nejromantičtějších míst Istrie. Starý most, vápencový kaňon Mirny s vodopády a obřími hrnci, dnes je proto osada Kotli chráněnou venkovskou oblasti se zachovalým dvorem, verandami a malebnými komíny. Mezi istrijskými městečky se snadno dopravíte kolem a k dispozici jsou značené cyklostezky.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.