Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Maman
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: February 15th, 2018

pobřeží a jeho ostrovy, patří bezesporu Maman, někdy uváděný jako Mamon. Pro ty, kteří tento ostrov neznají, uvádíme, že je součástí Kvarnerských ostrovů a najdeme ho při severozápadním pobřeží ostrova Rab jako pokračování středního výběžku, který se nazývá Donja Supetarska Draga, a nachází se zde osada Gonar. Nejbližšími většími městy jsou Lopar, 3,2 km severovýchodně, a přístav s městem Rab 8 km jihovýchodně.

Pevninský břeh je odsud 14 do osady Starigrad, případně Klada o málo severněji. V okolí Mamanu se nacházejí dva další menší ostrůvky a společně tvoří malé Mamanské souostroví. Sousedy tedy jsou Sridnjak a Sailovac. Sridnjak je vzdálen 190 metrů východně a má rozlohu 1,2 hektaru s délkou pobřeží 477 metrů. Sailovac se nachází 490 metrů jihovýchodně a rozlohu má 2,15 hektaru s délkou pobřeží 648 metrů.

Doprava

Na ostrov nemíří žádná veřejné lodní linka, takže se se sem dá dostat jen soukromě. Pokud jedeme autem, je možno se dostat do blízkosti ostrova tak, že při cestě z Rabu při příjezdu do Supertarske Dragy pokračujeme rovně do části Donja Draga a pak odbočíme vlevo do kopce na Gonar. Na vrcholu kopce v ostré zatáčce odbočíme vpravo. Asfaltová cesta se asi po jednom kilometru stočí vpravo dolů do zátoky Dumiči, my ale pokračujeme po cestě ještě kousek rovně k několika domkům s políčky. Zde se dá zaparkovat a pěšky sejít kolem domu cestičkou k moři přímo k nejuzšímu místu před ostrovem Maman. Vzdálenost je 70 metrů a uvádí se, že se dá pro mělkost moře klidně i přebrodit, ale jinak i vcelku snadno přeplavat.

Příroda

Ostrov Maman má rozlohu 13,6 hektaru, délku pobřežní linie 2,14 km a nejvyšší bod ve výšce 36 metrů nad mořskou hladinou. Ostrov má poměrně složitý tvar, je protažený od severozápadu k jihovýchodu 700 metrů. K severovýchodu z něho vybíhá poloostrov na konci rozšířený, Maman má v tomto směru šířku 360 metrů. Většina ostrova je zalesněná, další část je hospodářsky využívaná, úžina na severovýchodě je holá. Zejména severovýchodní břeh tvoří holá skaliska, skalnatá je tato strana i na výběžku.

Celá oblast Supetarské Dragy je také známá jako hnízdiště mnoho druhů ptáků a i proto, že zde migrující ptáci nacházejí své zimní stanoviště.

Osídlení

Ostrov nemá žádné trvalé obyvatele, je zde však několik usedlostí a domků, které jsou soukromě obydlené v letní sezoně.

Cestovní ruch

Na ostrově se nacházejí písečné pláže nedotčené moderní civilizací, které jsou zejména využívána naturisty. Koupat se dá takřka po celém obvodě ostrova, nejvíce jsou ale využívané zátoky na obou stranách úžiny severovýchodní straně. Pláže jsou většinou nezařízené, neorganizované a divoké, ideální pro úplný odpočinek a zábavu v přírodě, ale nevýhodou je, že zde nejsou žádné služby pro rekreanty. Na druhou stranu písečné, čisté a chráněné před větrem pláže jsou vhodné i pro malé děti, takže je využívají zejména rodiny. Příjemné je také zalesnění kolem pláží, kde je možno v největších vedrech najít tak příjemný stín. Zdejší moře nabízí potápečům a šnorchařům úchvatné zážitky při zkoumání bohatého podmořského světa.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.