Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Veruda
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: February 8th, 2018

Veruda, nebo i Fratarski otok (Farářský, Františkánský ostrov) je ostrov, který se nachází ve stejnojmenném zálivu na jihu města Puly poblíž přístavu Bunarina. Patří do Istrijského kraje (župy) a leží v západní části Chorvatska, 200 km jihozápadně od hlavního města Záhřebu.

Veruda se nachází přímo u ústí zátok Solina a Verudela (Pilica) s přístavem. Před Verudelou je do pevniny vrostlá ještě jedna menší zátoka Pješčana s menším přístavem.

Od pevniny je Veruda jihovýchodně vzdálená 120 metrů, a to proti poloostrovu Indija (Indie). Snad jen o dva až tři mety je to severovýchodně více k poloostrovu Soline, tedy přímo k stejnojmennému parku. Pro doplnění, k poloostrovu a vesničce Verudela, někdy zvaný stejně i jako ostrov Veruda, je to severozápadně asi 370 metrů.

Poblíž jsou jen dva ostrůvky, asi 190 metrů jižně Fraškerič, neboli Mali Frašker, a za ním jihovýchodně 420 metrů Frašker, neboli Veliki Frašker. Administrativně Varuda patří k městu Pula.

Doprava

Veruda je spojená s pevninou trajektem, z přístavu (marina) Bunarina – Pula je to asi 1,3 km (asi 15 minut plavby). Přístav najdeme tak, že na sjezdu z dálnice je nutno se držet směrovek na Verudelu a po levici s přístavem pro plachetnice je nutno dojet až na kruhový objezd. Zde na posledním výjezdu se sjede dolů k vodě. U osady jsou dvě velká parkoviště. Odjezd je od mola je obvykle každou hodinu za restaurací Bunarina a loď se jmenuje Odisej.

Příroda

Ostrov Veruda má rozlohu 22 hektarů a je poměrně velmi plochý. Nejvyšší bod na ostrově má jen 19 metrů nad hladinou mořem, a to v severozápadní části. Ostrov má nepravidelný tvar, nejdelší je od severu k jihu, 600 metrů. Od východu k západu měří uprostřed asi 450 metrů. Pobřežní linie je dlouhá 1,88 km. Ostrov je bohatě porostlý borovicemi, a to včetně pinií.

Podnebí je zde mírné s průměrnou roční teplotou 12°C. Nejteplejším měsícem je červenec s 26°C a nejchladnější pak leden s průměrnou teplotou 0°C. Dešťových srážek je za rok v průměru 1.608 milimetrů, nejdeštivějším měsícem je listopad s 276 milimetry srážek a naopak nejsušším je měsíc červen s pouhými 58 milimetry srážek.

Osídlení

Ostrov byl osídlen zadarskými františkány v 18. století, kteří zde založili klášter sv. P. Marie. Ten byl ale již v roce 1806 uzavřen během napoleonské doby (okupace). Právě od té doby je ostrov Veruda nazývaný jako “otok Fratarski”. Františkáni se do Puly v roce 1920 vrátili a uvažuje se zde o výstavbě nového kláštera sv. Antonína Paduánského.

Cestovní ruch

Ostrov Veruda patří v létě rekreantům, a to zejména těm, kteří se rádi potápějí. Zdejší kemp je určen zejména pro skupiny potápěčů, protože nejbližší okolí ostrova nabízí nádherným místům k potápění.

Kemp je řízen podle pravidel (programu) mezinárodního skautingu a spí se zde ve stanech. Vede sem městský vodovod a je zde i několik míst s možností lékařského vyšetření, případně ošetření. Chybí tu však elektřina, tu dodávají generátory jen pro potřeby stravovacích zařízení. K dalšímu sportovnímu vyžitá tady slouží travnatá hřiště pro volejbal a malý fotbal, jsou zde k dispozici i stoly na stolní tenis.

Pro nás je důležité, že zde v Chorvatsku máme již 25 let českou potápěčskou základnu. Nabízejí se tu, jak jsme částečně již zmínili, ideální podmínky pro potápění začátečníků i pro náročné potápěče, kteří se mohou potápět k různým vrakům lodí a na další lokality v okolí (jeskyně apod.). Sezóna potápění zde na ostrůvku Veruda začíná 1. července a končí 31. srpna. Před tímto termínem se lze potápět u příležitosti tradičních jarních akci počátkem května. Po tomto termínu lze zajistit potápění již jen s chorvatskými potápěčskými organizacemi.

Pořádají se zde seznamovací ponory pro nerozhodné, a pak samozřejmě i kurzy potápění pro začátečníky i pokročilé, ale i další doprovodné programy, jako je třeba grilování. Je zde pláž, dětské hřiště a u přístavu s restaurace, kde prodávají i zmrzlinu.

Na kamenitém západním pobřeží jsou bezpečné vstupy do vody, ale najdeme zde i romantická, ukrytá zákoutí pro opalování, nerušenou četbu, pozorování skotačících delfínů.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.